O echipa de cercetatori din Statele Unite, din care face parte si un specialist urolog roman, a catalogat drept mit ideea de a consuma zilnic mari cantitati de apa, indicand ca nici macar nu se stie de unde a aparut aceasta recomandare. Medicii Dan Negoianu si Stanley Goldfarb, de la sectia de urologie a Universitatii din Pennsylvania, au trecut in revista mai multe studii asupra recomandarii de a bea zilnic minim opt pahare de apa (1,55 l de apa) pentru a elimina toxinele din corp, a preveni cresterea greutatii si a imbunatati aspectul pielii. Autorii acestui studiu, publicat in Journal of the American Society of Nephrology, spun ca nu exista probe concrete care sa demonstreze ca un consum zilnic mare de apa este be-nefic pentru sanatate. Unele studii sugereaza ca un consum mare de apa ajuta organismul sa elimine sarurile si ureea. Insa niciun studiu nu a scos la iveala vreun beneficiu concret al cresterii consumului de apa.
Negoianu si Goldfarb au mai analizat ideea potrivit careia un consum mai mare de apa reduce pofta de mancare si contribuie la aparitia satietatii si spun ca probele sunt neconcludente.
Specialistii sustin ca nu s-au efectuat studii clinice corecte care sa masoare efectele cantitatii de apa consumata asupra mentinerii greutatii corporale. Unii cercetatori spun ca persoanele care nu beau suficienta apa sufera de migrene, insa studiile asupra acestei asocieri sunt, de asemenea, neconcludente. Un singur studiu clinic a fost efectuat asupra acestei asocieri, insa rezultatele nu au fost semni-ficative din punct de vedere statistic. De asemenea, apa a fost declarata elixir pentru imbunatatirea aspectului pielii. Autorii spun ca desi deshidratarea poate scadea fermitatea pielii, niciun studiu clinic nu a demonstrat ca un consum crescut de apa poate imbunatati aspectul acesteia. Studiile analizate de Negoianu si Goldfarb nu au scos la iveala vreun beneficiu clar al consumului crescut de apa, insa nu exista probe care sa ateste nici lipsa de beneficii. In medie, corpul consuma zilnic intre 1 si 1,5 litri de apa si o cantitate mai mare in perioadele cu temperaturi mari sau cand se practica un sport. Pierderea lichidelor din organism trebuie completata, insa nu este necesar sa se bea aceeasi cantitate de apa, pentru ca si alimentele contin acest element.
Un consum prea mare de apa poate strica echilibrul sarurilor din organism, provocand aparitia „intoxicatiei cu apa”, care poate fi fatala.