Duminica, 13 aprilie, va incepe concursul pentru completarea locurilor vacante in magistratura – judecatorii si parchete arondate acestora. Pot participa cu sanse reale de a fi prezenti in completul de judecata sau in instanta acuzarii juristii si alte persoane din sistem, conditia fiind de minimum cinci ani vechime.
La bataie sunt scoase, pentru intreg sistemul judiciar romanesc, 30 de posturi la judecatorii si alte 50 la parchetele de pe langa acestea. La instantele de fond de pe raza Curtii de Apel Ploiesti lucrurile stau astfel: trei posturi sunt vacante la parchetele Ploiesti, Racari si Gaesti, si… niciun loc la judecatorii.
In cautarea unui loc de unde sa imparta dreptatea se afla, insa, nu mai putin de 15 prahoveni. Concret, acestia figureaza drept candidati la Tribunalul Prahova, dar, in eventualitatea in care vor lua concursul, vor inclina balanta dreptatii (intr-o parte sau in alta) la alte instante din tara, oriunde, numai prin Prahova, Dambovita sau Buzau, nu. La Constanta sau Botosani, de exemplu, unde sunt posturile mai aproape si numarul de locuri ceva mai mare (trei). Tot 15 candidati prahoveni s-au inscris si pentru concursul sustinut la parchete.
Examenele debuteaza cu proba scrisa si se vor incheia, teoretic, in data de 18 aprilie, cand se vor afisa rezultatele. Practic, urmeaza o perioada de 6 zile, in care se admit „recursurile” (contestatiile), rezultatele finale urmand a fi facute cunoscute pe 24 aprilie. Materiile din care vor fi chestionati pretendentii sunt: drept civil si penal, codul de procedura civila si, respectiv, penala si, nu in ultimul rand, organizarea judiciara si jurisprudenta CEDO.
Taxa de inscriere la concursul pentru a deveni magistrat este de 350 de lei. Achitarea acesteia nu presupune, insa, imbracarea imediata a robei, ci trecerea prin furcile caudine ale examenelor mai sus mentionate.
(F.T.)