Putini dintre noi stiu ca, de fapt, cancerul – aceasta boala mortala – poate fi evitata in proportie de 40 la suta numai daca ne schimbam stilul de viata. Printre principii specialistii enumera dieta, miscarea si mentinerea greutatii. Pare putin, dar acestea sunt cele trei elemente-cheie pentru a ne feri de cancer. „Cam 40 – 60 la suta dintre toate tipurile de cancer pot fi prevenite prin masuri fata de viata pe care o ducem zi de zi”, sustine conferentiar doctor Monica Dragomir, sef de sectie la Institutul Oncologic Bucuresti. Dieta e cea mai importanta componenta a preventiei. Mancarurile grase si prajelile bombardeaza organismul cu substante cancerigene.
„Legume, fructe, vegetale in proportie de 70 la suta, carnea sa reprezinte doar 30 la suta din regimul alimentar”, a declarat Monica Dragomir. De asemenea, alcoolul in exces duce la cancer faringian, laringian, esofagian si al cavitatii bucale.
Totusi, medicii sustin ca e bine sa bem cu masura fie un pahar de bere, fie unul de vin sau putina tarie. In schimb, trebuie sa uitam complet de tigari. Cancerul pulmonar e cel mai agresiv dintre toate aceste boli.
Monica Dragomir mai sustine ca „tot ceea ce este colorat si frumos ambalat pe piata” este de asemenea interzis. Cel mai bine este sa facem cat mai des miscare, minimum 30 de minute pe zi. Exista o solutie si pentru cei care nu au timp pentru a face miscare. Astfel, pot fi de folos chiar si activitatile zilnice ca plimbarea, cumparaturile fara masina sau curatenia casei.
Obezitatea este poate cel mai mare factor de risc pentru aparitia cancerului. De aceea, trebuie sa avem tot timpul grija de organismul nostru. Fluctuatiile in greutate nu fac deloc bine de asemenea este necesara metinerea unei greutati corporale cu variantii de maximum 5 kilograme pe tot parcursul vietii.
Anual, peste 70 de mii romani se imbolnavesc de cancer. In jur de 30 de mii pot ramane sanatosi daca urmeaza aceste sfaturile simple ale medicilor.