Succes peste asteptari la Campionatul International de Gatit in Aer Liber, organizat in acest weekend, in Azuga. Evenimentul s-a bucurat de participarea catorva mii de turisti, veniti sa-i priveasca pe concurenti facand mancare, sa deguste vinuri, sa participe la un tur al cramelor Halewood sau sa asiste la numeroasele spectacole organizate in incinta cramelor: stand-up comedy, pantomima, parade de moda, concerte de muzica populara si de jazz, prezentari de filme documentare, demonstratii de preparat dulciuri, lansari de carte, lansari de DVD-uri etc.
Principala zi a competitiei a fost sambata, atunci cand s-a desfasurat concursul propriu-zis de gatit in aer liber. La start s-au aliniat peste 25 de concurenti, in marea lor majoritate bucatari de la restaurantele de pe Valea Prahovei si din zona Clujului, dar si cativa bucatari amatori.
Juriul acestei zile a fost format, printre altii, din actorul si regizorul Dan Chisu, din realizatorul de emisiuni radio si TV Serban Huidu, fiind prezidat de celebrul maestru bucatar canadian Robert Rainford. Huidu a venit la Azuga insotit si de unul dintre colegii sai de pe platoul „Cronicii Carcotasilor” – „Mistretul”. Absenta lui Mihai Gainusa i-a intrigat putin pe spectatori, Huidu fiind nevoit sa explice publicului ca partenerul sau de emisiune se afla intr-unul dintre ceaunele care fierbeau in curtea cramelor Halewood!
Mititelul urias
Mancarurile pregatite de concurenti au fost cat se poate de variate, participantii avand libertate deplina in a alege ce sa gateasca. Daca bucatarii profesionisti au optat pentru retete cat mai sofisticate, cu ingrediente exotice, confratii lor amatori au incercat sa-i induplece pe membrii juriului gatind bucate traditionale.
„Eu am preparat frigarui de peste si fructe de mare, servite cu un sos din maghiran, coriandru, busuioc, usturoi, ulei de masline, sare si piper. Un coleg de-al meu a pregatit o dorada regala, iar bucatarul sef – o tocanita vanatoreasca din carne de cerb si muschiulet de mistret”, explica Rares Gordea, de la un restaurant din Cluj.
Sinaianul Leon Chitu, de la standul de amatori „Picior de Munte”, a fost extrem de incantat de succesul repurtat de bucataria pe care o asamblase impreuna cu alti trei prieteni: „Am pregatit o tochitura de berbec, o tochitura de porc, varza calita cu carnaciori si costita afumata, mamaliga si multe, foarte multe muraturi. Am mers pe o chestie simpla si consider ca ne-a iesit”. Cei patru bucatari abia au prididit sa-i serveasca pe spectatorii adunati la standul lor, patru mamaligi gigantice volatilizandu-se pe nesimtite in timpul asalturilor date de turisti. „Este delicios”, spunea o doamna care alerga cu o lingurita de plastic cateva farame de ficat bine scufundate intr-un sos gros.
Publicul a fost foarte atras de standul amenajat de un restaurant din Sinaia, bucatarul de aici, Eugen Pavaloiu, pregatind o sarma uriasa si un mititel urias, ambele preparate masurand 150 de cm in lungime.
Gata cu spritul!
Dupa ce au vizitat toate standurile concurentilor, membrii juriului au tinut o conferinta de presa, prilej pentru fiecare de a-si exprima convingerile legate de lumea gastronomiei.
Cum vede Serban Huidu emanciparea culinara a romanilor? „Atunci cand un «ghertoi» va intra intr-un restaurant si va comanda o friptura”, la capitolul bauturi, sa stie sa ceara mai mult decat „un sprit”!
Dan Chisu a deplans si el precaritatea culturii gastronomice de la noi din tara, regizorul amintind de anii in care „vinul alb era baut cu apa, iar cel rosu – amestecat cu pepsi”: „Trebuie reabilitata putin mentalitatea romanilor fata de bucatarie. Am trait 50 de ani in conditii extreme, in care mancarea se gasea greu si se instaurase un concept potrivit caruia a fi bucatar este doar o meserie printre altele. De obicei, copiii cei mai slabi la invatatura erau trimisi la scoala de bucatari. Maestrul bucatar este un personaj bine cultivat, integru si inteligent, care inventeaza mancare. Sa nu uitam ca toti suntem dependenti de mancare si ca petrecem cateva ore pe zi in fata mancarii”.
Presedintele juriului, Robert Rainford, a glumit pe seama kilogramelor adunate in acest weekend, marturisind ca, dupa cele doua zile de jurizare, in care a fost nevoit sa guste din sute de preparate, isi cam pierduse din supletea fizica cu care venise in Romania, asa ca, pentru a-si reface silueta, se gandea sa se intoarca in Canada, pe jos, alergand!
Intr-o scurta alocutiune, primarul orasului Azuga, Adrian Purcaru, a tinut sa-si exprime speranta ca organizatoarea acestui eveniment – Asociatia Culturala Euro Est Alternativ – va alege cramele Halewood ca loc de baza pentru gazduirea primei etape a viitoarelor editii ale Campionatului International de Gatit in Aer Liber.
Maine, in Ziarul Prahova, puteti citi un interviu cu maestrul bucatar Robert Rainford, realizator al emisiunii „Licence to grill”, difuzata de postul de televiziune Euforia.
Ionut STANESCU














