• Interviu cu Petre Buruiana, fostul presedinte al PNL Busteni

Saptamana trecuta, dand curs unei propuneri facute acum trei luni, Delegatia permanenta teritoriala a PNL Prahova a dizolvat biroul politic al PNL Busteni. In urma acestei decizii, liberalii risca sa piarda doua figuri importante ale PNL din acest oras. Pe Petre Buruiana, profesor de matematica la Liceul „Ion Kalinderu”, si pe medicul Gheorghe Ivan, seful sectiei de ortopedie de la Spitalul din Azuga – ambii membri inca din 1991. Presedinte interimar al organizatiei liberale din Busteni a devenit un tanar intrat in partid in urma cu patru luni. Motivul oficial al dizolvarii l-a reprezentat rezultatul slab obtinut de PNL, la alegerile europarlamentare, la Busteni: 7,8 %.

– Sunteti sau nu mai sunteti penelist?
– Eu ma consider mai mult liberal decat penelist. Este crezul meu de mai bine de 17 ani. In ianuarie 1991, m-am inscris in PNL. N-am plecat o secunda la alt partid. Am fost director 15 ani la Liceul „Ion Kalinderu”. In timpul PSD-ului, ma rugau sa trec la ei. Va dati seama cum era? Doua mandate consecutive, niciun primar n-a trecut pragul scolii fiindca eu eram liberal, iar ei – pesedisti. Liberal cu state vechi este si doctorul Ivan. El a pus placa lui I.G. Duca in gara de la Sinaia. Pentru ca era membru al PNL, a avut numai de suferit in functia de director al Spitalului de ortopedie din Azuga. Mereu ii trimiteau controale. Nu l-a ajutat nimeni de la partid niciodata.
– Poate ca erati prea vechi, de-aia au vrut sa scape de dumneavoastra.
– Cei de la PNL Prahova sunt intr-o goana nebuna dupa primari si viceprimari, dupa oricine le-ar putea aduce voturi. Stiti reclama aceea de la televizor, la „creditul pentru orice”? Asa e si la PNL Prahova. Sa luam orice! Nu conteaza cine sunt cei pe care-i iau, ce trecut au, nu sta nimeni sa-i verifice. Nu conteaza ca noi, cei din biroul de la Busteni, aveam o anumita strategie. Nici nu au vrut sa ne intrebe. Patru ani, n-a trecut niciun deputat mai sus de Sinaia, sa ne viziteze organizatia. Nici macar presedintele Semcu, cu toate ca, pe la primaria din Busteni, la Savin, a fost. N-a zis o data: am si eu trei consilieri la Busteni; haide sa-i chem si sa vorbesc cu ei. Niciodata! Colaborarea dintre biroul local si cel judetean a fost execrabila. Pentru alegerile europarlamentare – de unde bag seama ca mi se trage mie – mi-au dat 40 de afise. Cum sa ma lupt eu cu Savin si cu PLD – care il avea pe Stolojan ca brand – cu 40 de afise? Ce puteam sa fac cu 40 de afise intr-un oras ca Busteniul, cu Savin primar? Le lipeam seara, iar, a doua zi, le gaseam rupte. Singurele pe care nu le-au rupt au fost cele din fata casei mele.
– Cei de la judet spun ca nu e opozitie la Busteni. Va invinovatesc pentru treaba asta.
– S-ar putea sa nu fi fost foarte activ, dar tineti cont ca niciodata n-au fost atatea oportunitati intr-un Consiliu cate sunt acum. Parca mi-ar fi parut rau sa ma opun, cand vedeam ca bani sunt, ca terenuri pentru tineri sunt… Cum sa nu votezi proiecte benefice pentru comunitate? Nu stiu daca vreodata am votat ceva de care, ulterior, sa-mi para rau. As regreta ca, in campania care se apropie, doar un partid sa-si aroge realizarile ultimului mandat. Au fost proiecte nascute in Consiliul Local, unde au fost si liberali.
– Trebuia sa jucati politic, sa faceti valva.
– Chiar nu se intelege ca, in Consiliul Local Busteni, suntem trei liberali si patru de la PSD. PD-L are zece membri. La hotararile adoptate cu majoritate simpla, nici n-aveam cum sa ne impotrivim. Ne-ar fi batut intotdeauna la vot.
– Nu l-ati infierat suficient pe Savin. A bagat peste 1.200 de oameni in PD-L.
– Cei mai multi oameni s-au dus de buna voie, nu le-a pus nimeni pistolul in ceafa sa se duca la Savin. PD-L-ul, pe plan local, este o masinarie. Au o organizare deosebita, nu cred ca mai are cineva din zona logistica lor. Noi nici sediu n-avem. Daca sefii de la judet ar fi stiut sa ma pastreze, eu as fi facut in asa fel incat PNL sa o duca bine in continuare. Eu le-am spus ca oricine ar veni la Busteni, la alegerile din iunie, nu-l va putea bate pe Savin. O stie tot judetul. Si-atunci, de ce atata taraboi pentru un razboi deja pierdut?
– Va dati demisia din PNL?
– La sedinta Delegatiei permanente n-am folosit cuvantul „demisie”. Am spus doar „la revedere”. Nu pot colabora cu tinerii nou-veniti, atat timp cat biroul judetean a facut tot posibilul sa ne dezbine, sa ne invrajbeasca. Nici nu am fost anuntat de intrarea lor in partid, desi, potrivit statutului, primirea unor membri intr-o organizatie se face doar printr-o cerere adresata presedintelui de organizatie. Sincer va spun ca as fi fost deschis la o colaborare cu ei. Am fi putut face un birou mixt: o parte de la ei, o parte de la noi. Va dau cuvantul meu de onoare ca as fi acceptat fara ezitare. Abia asteptam sa-i pun sa alerge. Insa, cei de la judet n-au vrut niciodata sa ne apropie, sa ne aseze la aceeasi masa. Au facut totul pe la spatele nostru.
– Intrati in PD-L? Va faceti democrat-liberal?
– In politica totul e posibil.
– Ati aflat asta la sedinta Delegatiei permanente sau o stiati mai demult?
– Stiam mai demult. Dar niciodata nu m-am gandit ca se va ajunge aici. Nu ma gandeam ca PNL-ul poate sa faca asa ceva. Se zvarcolesc Bratienii in mormant.
– Cum arata partidul asta pe dinauntru? Dati din casa!
– Totul e pe baza de aranjamente.
– Mismasuri?
– Eu n-am zis asta! Aranjamente. E un termen matematic, iar eu sunt profesor de matematica. Sau, daca vreti, jocuri de culise.
– Si din jocurile astea ce iese?
– Apare o ruptura totala intre ce e sus si ce e la baza. Cei de sus sunt obisnuiti sa li se cuvina voturile. Trebuie sa-si gaseasca niste trepadusi care sa le adune voturi in teritoriu, iar ei, de-acolo, doar sa culeaga roadele, sa ne certe si sa dea cu biciul. Pe cei de la judet nu i-a interesat nicio clipa ca doctorul Ivan sau inginerul Moja ar mai putea avea o influenta in Busteni. Este clar ca bustenarii nu sunt pro-liberali. Dar intotdeauna, la alegeri, ne vota un segment constant de 600-700 de oameni.
– Pe baietii astia tineri care v-au luat locul cum ii vedeti?
– Le urez succes, dar sunt carne de tun. Pana la urma… asa se intra in politica. Le-as sugera sa faca o campanie frumoasa si sa nu improaste cu noroi. Lumii nu-i place asa ceva. Au fost perioade in care si eu am fost partas la niste mizerii pe care le regret si acum.
– Nu vreti sa spuneti daca plecati?
– Raman liberal. Numai ca ei m-au ajutat sa fiu si mai liberal. Liberal liber. Intr-un fel, m-au pus pe liber. Modul in care s-au comportat cu biroul de la Busteni este incalificabil. Ei sustin ca au facut sondaje si au masurat suportul electoral de care se bucura fiecare partid, dar, desi eram presedinte de organizatie, n-au vrut niciodata sa-mi comunice care erau rezultatele acestor sondaje. E o secretomanie cumplita. N-au vrut sa-mi spuna nimic. M-au marginalizat cu totul. In ultimele luni, nici nu mi-au mai raspuns la telefon. La sedinta delegatiei permanente, de-abia asteptau sa-mi termin speech-ul si sa plec. A fost o sedinta apatica, fara vlaga, lipsita de discursuri in contradictoriu. Numai pentru, pentru, pentru. Toata lumea era pentru. Cand s-a supus la vot dizolvarea birourilor din cinci localitati, jumatate dintre membrii prezenti in sala nici n-au ridicat mana. De sila, de lehamite, nu cred ca de dragul Busteniului. Nimeni nu s-a obosit sa-i intrebe de ce n-au ridicat mana.
– Dupa 17 ani, ce e politica?
– O cloaca.
– Noi stiam tot ceva cu „c”.
– Ma rog… La sedinta Delegatiei permanente, au fost aduse niste laude la adresa guvernului de ziceam ca ministri ca ai nostri n-are nimeni. Cei care vorbeau parca erau de pe alta planeta. Am vrut sa le spun de pe scena: „Va mai zic o data la revedere, pentru ca acum am inteles ca o sa va uniti si cu Miki Spaga”. O sa se ajunga la situatia in care stanga si dreapta vor conlucra de minune. Anii trecuti era un fel de axioma: „Cu oricine ne-aliem, dar numai cu PSD-ul nu!”.
– Ce este PNL-ul?
– Nu mai e ce-a fost. In 1991, credeam ca nimeni nu e ca noi. Au fost momente foarte faine pentru liberalii de pe Valea Prahovei. Tineam sedintele intr-o casa. Era un fel de celula de partid. Eram incepatori, voiam sa invatam. Ne simteam ca niste revolutionari. Acum, din moment ce PNL colaboreaza atat de „bine” cu PSD-ul, ce mai e liberal la PNL? De crezul nostru s-a ales praful. Mafia a intrat in politica. Cu asta am spus totul.
Ionut STANESCU