– Interviu cu maestrul bucatar canadian Robert Rainford
Presedinte al juriului Campionatului International de Gatit in Aer Liber – organizat weekend-ul trecut, la Azuga – Robert Rainford este realizator al emisiunii „Licence to Grill”, difuzata de Euforia TV. Rainford are 41 de ani, s-a nascut in Jamaica si este unul dintre cei mai cunoscuti bucatari din America de Nord.
– Domnule Robert Rainford, traim pentru a manca sau mancam pentru a trai?
– Eu vreau sa traiesc in felul in care mananc, asta inseamna sanatos si gustos. Folosesc mancarea ca pe un ghid in viata. Cand sunt trist ori e iarna, am tendinta de a manca alimente mai satioase, care imi dau un anumit confort. Vara, mananc alimente mai usoare. Folosind un barometru precum mancarea, imi este foarte simplu sa aleg ce sa mananc.
– V-alegeti mancarea in functie de anotimpuri?
– Da, chiar asa fac.
– Cum va adaptati meniul la anotimpuri atunci cand traiati in Jamaica? Acolo e cald tot timpul.
– Eram prea mic atunci. Aveam doar trei ani cand familia mea s-a mutat in Canada. Totusi, merg in fiecare an in Jamaica si, de fiecare data, mananc preparate traditionale. Felul de mancare traditional din Jamaica se numeste ackee. Ackee e un fruct cilindric, a carui pulpa este de culoare galbena. O amestecam cu ceapa, piper si alte ingrediente si iese o mancare foarte buna. Iti ia ceva timp sa te obisnuiesti cu ea, apoi iti place. Daca ar fi sa o compar cu ceva, la culoare si aspect, as compara-o cu omleta de oua. Nu este o comparatie prea buna, insa e singura pe care o gasesc.
– Credeti ca exista un razboi intre bucatarii ca dumneavoastra si medicii nutritionisti, din cauza inmultirii bolilor digestive?
– Cred ca incepe sa se impuna un echilibru intre ceea ce pregatesc bucatarii si certitudinea ca mancam sanatos. Daca nu mancam sanatos, ajungem la doctor, apoi sfarsim in acel ultim loc: groapa… Daca mancam sanatos, in mod sigur, nutritionistii nu vor avea ce sa ne reproseze, iar sfaturile lor se vor plia pe meniul nostru. Cred ca, daca mancam alimente care sunt proaspete, nu vom avea probleme. Acestea sunt produsele care ne hranesc. Tot ce e procesat, tot ce e palid, lipsit de culoare si a fost alterat nu este sanatos.
– Asadar, sa mancam produse naturale.
– Faceti tot posibilul! Nu veti reusi lucrul acesta tot timpul, insa trebuie sa incercati.
– Unii nutritionisti interzic carnea, altii spun ca este indispensabila. Care este parerea dumneavoastra in aceasta disputa?
– Ca bucatar, daca ar fi sa renunt la ceva din meniu, in mod sigur, aceasta nu ar fi carnea. Imi place foarte mult carnea.
– Daca, totusi, ar trebui sa renuntati la ceva, la ce ati renunta?
– Daca as fi obligat, cred ca as renunta la desert.
– De ce au devenit Statele Unite tara oamenilor grasi?
– In anii din urma, nivelul consumului alimentar a inregistrat un maxim istoric. Nu cred, insa, ca aceasta este doar o problema a Statelor Unite ori a Americii de Nord, cred ca este un fenomen intalnit peste tot in lume. Oriunde sunt fast-food-uri, apare aceasta problema. Dumneavoastra aveti fast-food-uri, aici, in Romania?
– Nu cate aveti dumnea-voastra, dar au aparut si la noi destule.
– In cazul acesta, si dumneavoastra va veti confrunta cu problema obezitatii in urmatorii zece ani. E un fenomen de care trebuie cu totii sa ne temem.
– Carne de pui, de vita, de porc, de oaie sau de peste. Pe care o preferati?
– Doamne! E ca si cum m-ati pune sa spun pe care dintre copiii mei ii iubesc cel mai mult…
– Sunteti atat de atasat de gastronomie, incat va raportati la sortimentele de carne ca la propriii copii?
– Iubesc mancarea. Asta e motivul pentru care m-am facut bucatar!
– Totusi, ce fel de carne ati alege?
– As alege carnea de vita.
– Care este condimentul dumneavoastra preferat?
– E greu sa raspund. As zice ca piperul.
– Sa renuntati la zahar sau sa renuntati la sare, ce v-ar fi mai usor?
– Sa renunt la sare.
– Care sunt felurile de mancare pe care credeti ca romanii le gatesc cel mai bine si care sunt cele pe care credeti ca le gatesc cel mai prost?
– N-o sa raspund la a doua parte a intrebarii.
– Raspundeti, n-o sa ne suparam!
– Sa stiti ca n-am vazut inca ceva prost gatit. Am vazut mancaruri nu prea bine preparate, insa nu proaste. Ceea ce am vazut astazi (n.n. – la Campionatul International de Gatit in Aer Liber de la Azuga) si mi-a placut foarte mult a fost felul in care era gatita carnea.
– Oamenii grasi sunt buni, iar cei slabi sunt rai?
– In niciun caz!
– Ce fel de mancare ar trebui sa comande cineva care merge in Canada? Ce i-ati recomanda?
– Canada este o tara cu atat de multe culturi incat e imposibil sa te gandesti la un eventual cel mai bun fel de mancare pe care sa-l mananci in Canada.
– Care dintre bucatariile tarilor occidentale se potriveste cel mai mult gusturilor dumneavoastra si care se potriveste cel mai putin?
– Cel mai mult imi place mancarea servita la restaurantele din New York.
– Si cel mai putin?
– Nu stiu. Vreau sa ma tin deoparte de gandirea negativista.
– Care este prima dumneavoastra amintire culinara?
– Eram copil si o ajutam pe mama sa gateasca o lasagna.
– Care a fost mancarea cea mai buna pe care ati mancat-o vreodata?
– Se numeste „Seafood symphony” si contine foarte multe feluri de peste, la care se adauga sofran, zeama de lamaie, varza, spanac, fenicul si praz.
Ionut STANESCU














