Cauzele care duc la aparitia balonarii sunt diverse: obiceiuri de alimentatie gresite, consumul anumitor alimente sau bauturi carbogazoase, stresul, simptome ale ulcerului ori ale altor afectiuni gastrice,sau ca parte componenta a sindromului premenstrual.
Consumul de apa este un remediu simplu care face minuni inclusiv in aceasta situatie. Apa stimuleaza tranzitul intestinal, constituind astfel un excelent remediu al constipatiei (problema pe care o intampina, de pilda, gravidele si femeile care au nascut de curand). De asemenea, recomandat este sa mancati cat mai multe fructe si legume proaspete, acestea continand intre 80 si 90% apa.
Recomandate sunt si alimentele bogate in fibre. Acestea previn constipatia. De exemplu, puteti sa va incepeti ziua cu un bol de cereale integrale, iar in cadrul gustarilor de peste zi puteti opta pentru: capsune, fructe de padure, caise ori prune uscate. Daca ati observat ca balonarea survine in perioada care precede menstruatia, reduceti pe cat posibil sarea din alimentatie, mai ales in saptamana dinaintei. Suplimentele de calciu, administrate zilnic, sunt, de asemenea, in masura sa reduca balonarile. Una dintre principalele cauze ale balonarii este legata si de inghitirea aerului in timpul mesei. Fapt care se poate intampla, fie atunci cand mancati prea repede, fie cand vorbiti in timpul mesei. Asadar, oricat v-ar fi de foame, mancati incet si cu inghitituri mici. Totodata, evitati bauturile carbogazoase si, de fapt, cel mai indicat ar fi sa nu beti nimic in timpul mesei. Nerecomandate sunt si guma de mestecat, cafeaua, ceaiul negru, fumatul sau alcoolul, precum si mancarurile prea fierbinti sau cele prea reci.