Un dosar pentru ob¡inerea fondurilor nerambursabile trebuie sa contina 240 de pagini!

La inceputul acestei saptamani, la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Prahova a fost depus primul proiect privind obtinerea de fonduri comunitare nerambursabile, in scopul modernizarii exploatatiilor agricole. Cel care a „spart gheata” este inginerul Vasile Paun, administratorul societatii agricole „20 Mai” din comuna Ciorani, care lucreaza 1000 de hectare de teren agricol. Valoarea proiectului este de 300.000 de euro – suma din care beneficiarul trebuie sa contribuie cu 50 la suta – banii urmand a fi folositi pentru achizitionarea unei combine, a unui tractor, precum si a altor utilaje agricole necesare exploatarii, in conditii de eficienta crescuta, a pamantului. Proiectul respectiv va fi trimis la Centrul regional Targoviste al Agentiei Nationale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit care, in urma evaluarii finale, va decide daca acesta este sau nu eligibil, adica daca indeplineste conditiile de a primi fondurile nerambursabile respective.
Proiectul mai sus amintit a fost intocmit de catre specialistii Oficiului judetean de consultanta agricola care, din cate am retinut, mai au in diverse stadii de executie alte 10 proiecte similare. Ca o curiozitate, potrivit normelor europene, indiferent daca un solicitant cere un milion de euro sau doar 10.000 de euro, dosarul cu pricina contine acelasi numar de pagini: 240 (insemnand capitolul tehnic si cel economic, memoriul justificativ al investitiei, o droaie de avize s.a.).Intrucat institutia amintita este singurul oficiu din judet cu capital de stat care executa astfel de prestari de servicii, comisionul perceput este de doar 2 la suta din valoarea proiectului.
Asa cum i-am mai informat pe cititorii nostri, Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a devenit operational incepand din luna martie 2008. In cazul Masurii 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” – valoarea fondurilor disponibile, pentru acest an, se ridica la 57.856.627 euro. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect este de 2 milioane de euro.
C. DUMITRU