Bugetul general consolidat, care include bugetul de stat si bugetele de asigurari de sanatate, sociale si pentru somaj, a avut un excedent de circa 0,2% din Produsul Intern Brut (PIB) in ianuarie si februarie, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Ministrul s-a aratat, de altfel, multumit de incasarile bugetare, in conditiile in care inasprirea politicii monetare a bancii centrale a urcat dobanzile din piata, iar bancile cer dobanzi mari la titlurile de stat. „Nu ne grabim sa muscam momeala”, a spus Vosganian.
La ultimele emisiuni de titluri de stat, dobanzile pe care Ministerul Economiei si Finantelor a acceptat sa le plateasca au fost cuprinse intre 9,29 si 9,47% pe an, semnificativ peste nivelul pe care il platea anul trecut, cand ministerul s-a imprumutat chiar si la dobanzi de sub 7% pe an.
In calendarul emisiunilor de stat pe 2008, MEF anuntase un volum al emisiunilor de titluri de stat de 11 miliarde lei (3,3 miliarde euro). Ministerul a reiterat, in acelasi calendar, o emisiune de euroobligatiuni de minim 500 milioane euro, cu scadenta la zece ani, anuntata inca de la inceputul lui 2007.
In primele doua luni ale acestui an, incasarile la bugetul consolidat au sporit cu 56,2% fata de acelasi interval din 2007 pana la 25,6 miliarde lei, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a MEF.
Accentuarea inflatiei din aceasta perioada, ca urmare a unui efect de baza (inflatie mica in primele luni ale anului trecut) va fi depasita, considera Vosganian, care anticipeaza chiar o deflatie (rata negativa a inflatiei) in septembrie, pentru ca la sfarsitul anului inflatia sa coboare spre nivelul prognozat.
In februarie, inflatia anuala s-a accentuat pana la 7,97%, nivel usor sub estimarile analistilor, insa banca centrala anticipeaza un salt al inflatiei in prima jumatate a acestui an pana peste 8%.