
Tuica si palinca, recunoscute si protejate de UE
Dupa ani si ani de asteptari si memorii peste memorii, timp in care alte tari si-au rezolvat rapid aceasta problema, producatorii de bauturi traditionale romanesti pot rasufla, in sfarsit, usurati. Cand spunem aceasta avem in vedere faptul ca tuica, horinca, turtul, palinca si vinarsul au fost, dupa lungi tergiversari, recunoscute si protejate de catre Uniunea Europeana, motiv pentru care sunt reglementate separat de celelalte categorii de bauturi spirtoase.
Conform comunicatului Ministerului Agriculturii, pe 20 mai a.c., urmeaza sa intre in vigoare Regulamentul (nr. 110/2008) Parlamentului European privind descrierea, prezentarea, etichetarea si protectia indicatiilor geografice ale bauturilor spirtoase, publicat in Jurnalul Oficial al UE si postat si pe site-ul ministerului: www.madr.ro. Ca atare, ministerul va elabora si promova actul normativ privitor la producerea si comercializarea bauturilor traditionale romanesti sus-amintite. Daca e sa ne referim strict la judetul Prahova, cel mai mult se fabrica si se comercializeaza, potrivit traditiei, tuica si, mai nou, dar in cantitati destul de mici, palinca. Anul trecut, spre exemplu, chiar daca seceta a facut ravagii, au fost fabricati, cu acte in regula, potrivit reprezentantilor Fiscului, aproximativ 100 de hectolitri de tuica si 3 hectolitri de palinca. Celelalte bauturi spirtoase, recunoscute si protejate de UE (respectiv horinca, turtul si vinarsul), se fabrica in alte zone ale tarii, dar se vand – ce-i drept, in cantitati destul de mici – si prin supermarketurile sau hipermarketurile prahovene.
C. DUMITRU














