Un sondaj de opinie, efectuat la o saptamana dupa ce ultimul partid important si-a anuntat candidatul pentru fotoliul de primar, releva un echilibru de forte pe care foarte putini il anticipau


Rezultatele unui nou sondaj de opinie au aparut pe piata zvonurilor din Sinaia. Desi datele sondajului nu au fost facute publice, in mod oficial, si nici nu stim cine a platit pentru efectuarea acestei masuratori, cifrele lui ne-au fost confirmate de reprezentanti ai celor mai importante partide. Astfel, potrivit sondajului, primarul Vlad Oprea conduce in topul preferintelor electoratului sinaian cu 35 la suta, el fiind urmat de candidatul PSD, Ion Dilirici, cu 27 la suta, de candidatul PD-L, Marius Nicolai, cu 20 la suta, si de fostul candidat al PC – in prezent, candidat al PNDC – Georgini Pavel, cu 12 la suta.
Scorurile, foarte echilibrate, sunt extrem de plauzibile si au darul sa dea peste cap pronosticurile megalomane pe care mai toate taberele le faceau cu cateva luni si saptamani in urma. Astfel, acum aproape 30 de zile, Vlad Oprea declara presei ca se asteapta sa castige alegerile inca din primul tur, in timp ce membri importanti ai PSD si PC erau gata sa jure ca, la cat de multe scandaluri si iritari publice provocasera deciziile primarului, Oprea nu avea cum sa mai spere nici la intrarea in turul al doilea.
Asa cum se profileaza lucrurile astazi, este din ce in ce mai clar ca aceia care vor trebui sa se zbata pentru a prinde turul al doilea vor fi contracandidatii actualului primar. Dupa turul intai, insa, cel care va trebui sa dea mai mult din coate pentru a castiga pare sa fie Vlad Oprea: o punere in comun a fortelor contracandidatilor sai i-ar putea fi fatala.
Oprea si Dilirici, in expectativa
Cum isi vor face cei patru campanie de-aici inainte? Principalii doi protagonisti ai competitiei, Oprea si Dilirici, deocamdata, sunt in expectativa. Oprea se multumeste sa continue lucrarile incepute in oras, cautand tot felul de tertipuri pentru a amplifica ecoul realizarilor sale. Dilirici il lasa pe Oprea sa se desfasoare, il asteapta sa greseasca si replica prin comunicate de presa ori de cate ori primarul iese in decor. Niciunul dintre cei doi nu a facut inca uz de munitia grea.
Desi nu a afirmat-o niciodata explicit, Dilirici a lasat sa se inteleaga ca pregateste o mapa stufoasa cu ilegalitati comise de primar. De cealalta parte, Oprea a invocat in dese randuri „furturile” lui Dilirici din perioada 2000-2004, cand, sustine edilul, seful PSD a „condus Primaria din umbra”. Prin urmare, e de asteptat ca Oprea sa readuca in discutie mandatul trecut, numindu-i pe pesedisti nu doar „tampiti si tembeli”, cum a facut acum trei saptamani, ci si „hoti”. E greu de spus daca schimbul acesta de amabilitati va irumpe mai devreme de luna mai; avand experienta luptei de acum patru ani, cand Oprea l-a invins pe Dilirici la mustata, cei doi stiu ca, totusi, cele mai de impact dezvaluiri trebuie facute cat mai aproape de ziua scrutinului, atunci cand cea mai mare parte a nehotaratilor basculeaza intre o optiune electorala si alta.
Nicolai vrea sa ramana curat
Candidatul PD-L, vicele Marius Nicolai, a declarat ca nu va face o „campanie murdara”. Nu a explicat insa si ce intelege prin „campanie murdara”. Tot ce a spus este ca va incerca sa le demonstreze sinaienilor „capacitatea proprie de administrare”, declarand, de asemenea, ca va beneficia de tot sprijinul logistic din partea conducerilor judeteana si centrala ale PD-L. Cele doua conduceri ale PD-L s-ar putea sa lase balta repede planurile lui Nicolai de a nu face o „campanie murdara”, in eventualitatea in care vor vedea ca scorul electoral al vicelui va ingheta la 20 la suta. Mai ales ca zisa „capacitate proprie de administrare” nu va fi tocmai usor de demonstrat. Nicolai a fost vice si in perioada 2000-2004, cand era membru PSD, si in mandatul actual, cand este membru PD-L. In primul mandat, a facut echipa cu primarul pesedist Ion Bucur – cei doi fiind considerati cel mai ineficient tandem de conducere de care Sinaia a avut vreodata parte. In mandatul 2000-2004, a fost tras repede pe bara de Vlad Oprea, in al carui birou putea intra doar dupa ce astepta minute bune la usa si-l intreba, reverentios, pe edil daca „are putin timp sa-l primeasca”.
Intrebarea care se impune este urmatoarea: Pe cine vor „murdari” pedelistii mai intai, in eventualitatea in care vor hotari sa comute campania de pe „programul curat” pe „programul murdar”? Pe Dilirici sau pe Oprea? Daca se vor apuca sa-l picteze pe primar, edilul se va trezi ca trebuie sa faca fata unei ofensive intreite.
„Capul mafiei”
Candidatul Partidului National Democrat Crestin (PNDC), Georgini Pavel, si-a inceput campania inca de cand si-a anuntat candidatura: octombrie 2007. La nivel verbal, campania lui Georgini Pavel a fost cea mai violenta dintre toate, acesta numindu-l pe primar „capul mafiei imobiliare” din Sinaia. Desi acesta nu s-a omorat deocamdata cu prezentarea documentelor din care sa reiasa ca Vlad Oprea este un Vito Corleone al „Perlei Carpatilor”, pletora sa de adjective i-au adus dividendele scontate. Candidand din partea unei formatiuni ale carei scoruri sunt masurabile cu microscopul, a reusit sa acumuleze, deocamdata, un nesperat procent de 12 la suta. Tinand cont de puternicul mesaj anti-Oprea pe care il promoveaza, in cazul in care Pavel nu va trece de primul tur, in mod cert, in finala, electoratul sau va vota cu altcineva decat actualul primar.
„Ai fost platit sa-mi faci bibliografia!”
Deoarece distinsii politicieni din Sinaia nu au postate CV-urile pe Internet, a trebuit sa-i sunam pe fiecare in parte pentru a le cere informatii despre activitatea politica pe care au prestat-o anterior. Desi il intrebasem doar cat timp a fost membru PSD, candidatul PD-L, viceprimarul Marius Nicolai – aflat, undeva, in strainatate – a avut o reactie neobisnuit de vehementa, acuzandu-ne ca am fost platiti sa-i facem „bibliografia” (sic!). Este prima astfel de iesire pe care candidul viceprimar o are. Probabil, in folosirea acestui limbaj de gherila, vicele s-a inspirat de la vecinul sau de birou, de la etajul intai al Primariei Sinaia – foarte finul specialist intr-ale conspiratiilor, edilul Vlad Oprea – care, ori de cate ori e intrebat, de pilda, de ce a costat atat de mult telegondola sau de ce, in loc sa cumpere microbuze de persoane, Primaria a cumparat microbuze de marfa, il acuza pe interlocutor ca este „varful de lance al unor forte obscure care vor sa puna mana pe oras”.
Ionut STANESCU