Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a solicitat, ieri, Garzii Financiare, sa-si reorienteze activitatea de control spre marea evaziune fiscala, in special in ceea ce priveste TVA si accizele, si sa stabileasca, in mod cat mai corect, zonele de risc in domeniu.
„Exista resurse de crestere a incasarilor bugetare prin reducerea evaziunii fiscale de pana la 2 procente din PIB, respectiv 2-3 miliarde de euro, pentru cresterea veniturilor bugetare, pana in 2010”, a declarat Vosganian la prezentarea bilantului Garzii Financiare in 2007.
Institutia aflata in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor a desfasurat anul trecut 173.350 de actiuni de control, constatand 135.982 de cazuri de abateri de la reglementarile financiar – fiscale.
Garda Financiara a aplicat sanctiuni care au condus la atragerea la buget a unor venituri suplimentare de 272,98 milioane de lei, din care s-au incasat, in timpul controlului, 178,5 milioane de lei.
„In timpul controalelor au fost identificate fapte de natura infractionala care au produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 1,4 miliarde de lei, fiind inaintate institutiilor de urmarire penala, pentru continuarea cercetarilor, 2.375 de sesizari, iar in 1.159 de cazuri au fost informate institutiile fiscale. In conformitate cu prevederile legale, au fost confiscate sau s-a dispus virarea in vederea confiscarii, de bunuri si numerar fara provenienta legala sau care au rezultat din savarsirea unor fapte ilicite, in valoare de 103,82 milioane de lei”, se arata intr-un comunicat al Garzii.
Personalul institutiei a fost marit anul trecut cu 500 de posturi, la 1.805 de posturi, dintre care 1.605 in structurile teritoriale.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedent* * *
Articolul următorDREPTUL LA OPINIE