Ca multe alte institutii medicale din judet si din tara, Spitalul de Boli Pulmonare din Breaza nu are zile usoare. Vicisitudinilor din sistemul sanitar national li se adauga si problemele generate de faptul ca localul a fost revendicat de fostii proprietari care, recent, au facut o ultima oferta de pret. Iar pe deasupra, necazurile oamenilor nu tin cont de alte situatii si-i determina sa ia calea spitalului, cu speranta refacerii sanatatii. In aceste conditii, echipa manageriala a singurei unitati medicale din oras are o misiune dificila, dar pentru ca „trebuie sa fim oameni duri si, in acelasi timp, sa ramanem oameni” – cum ne declara directorul Lenuta Marinescu, spitalul reuseste, si chiar cu rezultate bune, sa depaseasca valurile vremii. Practic, echipa manageriala de aici – formata din directorul mentionat – de meserie economist, din directorul financiar-contabil, Corina Richea, si directorul medical – dr Mihaela Bazavan Petrescu, reuseste sa tina carma unitatii pe o directie care, cel putin in aceasta perioada, lasa impresia ca va depasi greutatile. „Prima mare proba o vom da, in zilele urmatoare, la Autoritatea de Sanatate Publica, unde ni se vor analiza indicatorii de management – ne declara directorul Lenuta Marinescu. Nu stim cine va fi evaluatorul, cat de exigenti vor fi cei din minister, dar nu ne temem deoarece aproape 90% dintre indicatorii pe 2007 au fost indepliniti. Pe de alta parte, colaborarea cu Ministerul Sanatatii a fost una foarte buna – as sublinia aici si sprijinul primit din partea dr Bogdan Nica, prahovean de-al nostru aflat in minister – deoarece ni s-au alocat fonduri pentru dotari care nu suportau amanarea. Ne-am procurat, astfel, atat aparatura de laborator, cat si pentru sectii, cu care reusim sa raspundem mai bine solicitarilor bolnavilor”. Am retinut astfel ca spitalul din Breaza are „scule noi”, cum se spune, precum spirometru, ecograf, electrocardiograf, autoclav-sterilizator, concentrator de oxigen, aparat de radiologie, cu doua posturi – scopie si grafie – grup electrogen, pentru cazurile deosebite cand se intrerupe furnizarea curentului electric.
Toate aceste dotari, coroborate cu preocuparea si interesul cadrelor de aici au facilitat depasirea unui „varf” de solicitari ale celor cu viroze si pneumonii. „Nu a fost o epidemie, dar am fost nevoiti sa facem internarile care se impuneau chiar cu riscul de a aseza doua persoane pe un pat – ne declara dr. Bazavan Petrescu. Aceasta situatie ne-a facut sa regretam ca, in trecut, s-a acceptat reducerea numarului de paturi din acest spital la care, totusi, este arondat unui areal destul de populat”. Mentionam astfel ca spitalul din Breaza are, la ora actuala, 85 de paturi (de la inceputul anului, pana in 14 februarie, au fost 317 internari, numar la care s-a ajuns tot reducandu-se, de-a lungul vremii, de la 200 de paturi. „Intotdeauna, in lunile de iarna, adresabilitatea catre unitatea noastra este mai mare, sunt si perioade critice de functionare chiar peste capacitatea maxima, iar cazurile grave sunt rezolvate cu prioritate – ne declara directorul medical. Si trebuie sa mai subliniez ca nu am avut probleme cu asigurarea medicamentelor – chiar avem si folosim medicamente de ultima generatie – nici in privinta aprovizionarii cu materiale sanitare sau reactivi pentru laborator; dar nici datorii nu avem!”
Problema care se pune, insa, cu acuitate la spitalul brezean este cea legata de sediu. Revendicarea actualului imobil si a celorlalte pavilioane, a generat discutii la toate nivelurile – locale, judetean si central – dar o solutie definitiva nu a fost gasita. „Proprietarii au facut oferta de vanzare a cladirii la un pret de 850.000 de euro, iar Comitetul director va inainta un memoriu catre Consiliul Local ca sa ne sprijine in asigurarea acestei sume – ne-a declarat directorul Lenuta Marinescu. Cu atat mai mult cu cat autoritatile locale au aprobat 1,5 miliarde de lei pentru un studiu de fezabilitate si proiect pentru un spital nou, tinandu-se cont ca, indiferent cum se vor rezolva lucrurile cu fostii proprietari ai actualului imobil in care functionam, spital in Breaza trebuie sa existe! In ceea ce ne priveste, orice varianta ne va fi utila – cat mai repede, insa, pentru a ne permite sa facem demersurile necesare obtinerii fondurilor europene”.
Leon CHIRILA