Astazi, prof. univ. EMILIA COMISEL – eminentul etnomuzicolog, implineste frumoasa varsta de 95 de ani.
A vazut lumina zilei la 28 februarie 1913, intr-o familie in care muzica „era la ea acasa”. A fost unul dintre cei sase copii ai renumitului institutor, dirijor si profesor de muzica Gh. Comisel.
Studiile muzicale incepute impreuna cu tatal sau au fost continuate in Ploiesti, la Liceul de fete „Despina Doamna” si apoi la Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica – Bucuresti, printre profesorii sai aflandu-se reputatii maestri ai muzicii si pedagogiei muzicale nationale: Ioan D. Chirescu, Alfonso Castaldi, Alfred Alessandrescu, George Breazul, C-tin Brailoiu, Dimitrie Cuclin, Stefan Popescu si Paul Jelescu.
Timp de peste sapte decenii, prof. Emilia Comisel si-a dedicat intreaga viata, in primul rand studierii si cercetarii creatiei muzicale populare – aceasta exceptionala „comoara cu care Romania se poate mandri in lume”, dupa cum afirma nemuritorul muzician G. Enescu.
Invingand inerentele greutati, prof. Emilia Comisel a intreprins cercetari si culegeri sistematice de folclor muzical atat in judetul natal (Prahova), cat si in celelalte zone etnofolclorice, precum si in afara granitelor actuale ale Romaniei – unde traieste populatie romaneasca: Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Canada, SUA etc. realizand peste 9.000 de melodii.
Rezultatele acestei uriase activitati stiintifice au fost publicate in numeroase studii si articole ce au vazut lumina tiparului in reviste de prestigiu in tara si strainatate, comentate in diverse emisiuni radiofonice si de televiziune sau prezentate in cadrul unor prestigioase reuniuni stiintifice in tara si peste hotare: Iugoslavia, Albania, Bulgaria, Canada, Grecia, SUA, URSS, Olanda, Polonia, Italia etc. In acest sens, remarcam si volumele de referinta: Folclorul copiilor, Antologia folclorica din Tinutul padurenilor, Folclor din Dobrogea, Cantam d-lui Bunu, Colinde etc.
Un loc aparte in multipla sa activitate l-au ocupat cercetarea si punerea in valoare a etnomuzicologului de talie mondiala C-tin Brailoiu, fondatorul si directorul Arhivei Nationale de Folclor (1928-1943) si al Arhivei Internationale de la Geneva (1943-1958), din opera caruia a izbutit sa tipareasca 6 volume, cel de-al 7-lea aflandu-se pe masa sa de lucru.
Vasta sa activitate stiintifica si didactica – timp de peste 30 de ani a fost profesor la catedra de folclor a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, a fost rasplatita cu trei premii de catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Premiul „Ciprian Porumbescu” al Academiei Romane (1982), cu Ordine si medalii ale statului roman. Pe plan international a fost aleasa membru in Consiliul International de Folclor Muzical (Londra), in Societatea Internationala de Muzicologie (Elvetia) si in Societatea Internationala de Antropologie (Paris).
In luna martie 2000, la propunerea Muzeului memorial „Paul Constantinescu” – din Ploiesti – care a organizat, in mai multe randuri, sarbatorirea sa – Consiliul Local al Municipiului Ploiesti i-a acordat inaltul titlu de Cetatean de Onoare.
Cu prilejul aniversarii acestui important jubileu, ii dorim, din toata inima, prof. Emilia Comisel – personalitate emblematica a etnomuzicologiei romanesti contemporane – ani cat mai multi si fericiti, pentru a da curs proiectelor aflate inca in agenda sa de lucru.
Prof. dr. Al. I. BADULESCU
Vicepresedintele Cenaclului Muzical
„Paul Constantinescu”

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorBASCHET