Viata multora dintre noi se raporteaza la televizor: pierdem ore intregi in fata lui, discutam cu prietenii si familia despre ce am vazut la televizor sau cautam prin magazine anumite haine care sunt acum la moda – dupa cum am vazut tot la televizor. Psihologii sustin ca ar trebui sa ne bucuram mai mult de viata si sa abandonam acest obicei daunator. Iata ce recomanda acestia:
* Trageti un pui de somn! Nu renuntati la cateva ore de somn in favoarea televizorului, mai ales daca nici nu aveti ceva interesant de vazut.
* Stati de vorba cu cineva drag! Vorbiti cu sotul/ sotia si copiii. Sunati-va mama, fratele sau sora. Intrebati-i cum o mai duc, daca sunt sanatosi.
* Faceti sport! De ce sa va pierdeti vremea uitandu-va cat de bine arata unele vedete la televizor, in loc sa incercati sa faceti ceva pentru dumneavoastra? Plimbati-va sau mergeti cu bicicleta prin parc. Faceti miscare!
* Invatati ceva nou! V-ati dorit intotdeauna sa invatati sa dansati sau sa cantati la chitara si nu ati reusit? Adunati orele pe care le-ati petrecut in fata televizorului si va veti da seama ca, daca ati fi vrut cu adevarat, ati fi gasit un pic de timp si pentru asta.
* Dati-va intalnire cu cineva! Chiar si cu sotul sau sotia. Petreceti un pic de timp impreuna si bucurati-va de compania celuilalt. Daca sunteti singur/a, sunati-va prietenii si iesiti in oras. Numai asa veti cunoaste oameni noi.
* Dati o mana de ajutor cuiva! Stiti pe cineva care se afla intr-o situatie dificila si are nevoie de ajutor? Daca toate rudele si prietenii dumneavoastra sunt bine sanatosi, va puteti inscrie intr-o organizatie de voluntariat.
* Gasiti-va un hobby! Daca, in loc sa va uitati la televizor, va alegeti, de exemplu, sa mergeti la un curs de pictura, aveti numai de castigat.
* Cititi o carte! Cand ati citit ultima oara o carte? In loc sa butonati telecomanda si sa nu gasiti niciun program pe gustul dumneavoastra, mai bine faceti-va timp si cititi cartea pe care ati cumparat-o demult si nici macar nu ati apucat s-o deschideti. Daca nu va puteti decide ce sa cititi, rugati un prieten sa va recomande ceva.
* Scrieti ceva!… o scrisoare, un mail, ceva in jurnal sau pe blogul propriu. Daca aveti multe idei, puteti chiar sa scrieti scenariul unui film pe care v-ati dori sa-l vedeti.
* Zugraviti-va camera! Orice schimbare este binevenita. O data ce ati terminat de vopsit peretii, veti dori sa faceti si alte modificari prin casa, asa ca nu veti avea timp sa va plictisiti.