• Hotarari de consilii si dispozitii ale primarilor, in afara legii
Lege exista, dar nu se respecta. Aceasta expresie a devenit un laitmotiv pentru tara noastra in ultimii ani, folosita pentru a defini, mai ales, situatiile in care autoritatile locale sau centrale incalca unele prevederi legislative. La acest capitol pot fi incadrate hotararile aprobate de catre consiliile locale sau dispozitiile primarilor care sunt contrare actelor normative in vigoare.
De la inceputul anului si pana in prezent, in Prahova, reprezentantii Institutiei Prefectului au formulat deja 8 actiuni in contencios administrativ pentru anularea unor astfel de decizii ilegale. Acestea au vizat localitatile Ploiesti, Sinaia si Plopu. Majoritatea reprezinta dispozitii ale primarilor privind angajarea unor functionari publici pe perioada determinata in cadrul institutiilor pe care le conduc.
Pe langa hotararile care se afla deja pe rolul instantelor de judecata, mai exista alte hotarari si dispozitii ale primarilor prahoveni care sunt in proceduri prealabile, ceea ce inseamna ca forurile legislative locale respective trebuie sa le modifice, in cel mai scurt timp posibil, in caz contrar, recurgandu-se la atacarea lor in contencios administrativ. In aceasta categorie mentionam: hotararea Consiliului Local Targsoru Vechi de concesionare fara licitatie a unui teren; hotararea CL Colceag de arendare a unui teren agricol proprietatea comunei; asocierea municipiului Ploiesti si Clubului Sportiv Municipal la Clubul Sportiv Municipal Fotbal Club Ploiesti etc.
Anul trecut, reprezentantii Institutiei Prefectului au analizat peste 200.000 de acte administrative, dintre care 48 au fost apreciate ca nelegale.
Camelia NASTASE