Cea de-a doua editie a Campionatului International de Gatit in Aer Liber va debuta, la Azuga, pe 29 februarie si se va desfasura pe durata a trei zile. Competitia, prima de o asemenea anvergura din tara noastra, a fost lansata anul trecut, la Gilau (Cluj), de catre Asociatia Culturala Euro Est Alternativ, bucurandu-se de mare succes la public.
Intrecerea se adreseaza atat amatorilor, cat si profesionistilor, in competitie putandu-se inscrie orice persoana dornica sa-si etaleze talentul de bucatar. Cei interesati sa ia parte la concurs vor trebui sa aduca de-acasa materia prima pentru gatit, vesela, precum si celelalte ustensile de care se vor folosi. La competitie se poate participa si individual, si in echipe de cel mult trei persoane, cantitatea minima de mancare pe care concurentii vor trebui sa o gateasca fiind de zece portii.
Concursul se va desfasura pe doua clase a cate patru sectiuni. Astfel, va exista clasa „expozitie de arta culinara”, cu sectiunile hrana rece, dulciuri, creatie si meniu alternativ pentru restaurante si clasa „mancaruri gatite in aer liber”, cu sectiunile mancaruri preparate la gratar, mancaruri preparate pe plita si mancaruri preparate la ceaun (felul 1 si felul 2) si creatie.
Juriul va puncta concurentii in functie de gustul mancarii, de prezentarea produselor alimentare in forma finala, de pregatirea alimentelor de baza inainte de a fi gatite, de aspectul standului in care se gateste si de vestimentatia si dotarea participantilor. Toti cei care vor lua parte la competitie vor primi diplome de participare, cei clasati pe primele trei locuri la una dintre cele opt sectiuni urmand sa fie recompensati cu diplome insotite de medalii, materiale si produse oferite de sponsori. Castigatorii trofeelor principale – Cupa clasei Arta Culinara si Cupa clasei Gatit in aer liber – vor primi cate un cec in valoare de 500 de euro.
Presedintele juriului care va desemna castigatorii este Robert Rainford, un canadian de origine jamaicana, cunoscut realizator de emisiuni tv cu tematica gastronomica, difuzate de posturile din SUA si Canada. Din juriu vor mai face parte Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, realizatorul emisiunii „Mananc, deci exist”, Dan Chisu, si actorul Serban Ionescu.
Costul unui bilet de intrare pentru publicul spectator va fi de 7,5 lei, bani in care va fi inclusa o sticla de vin oferita de gazda competitiei Cramele Halewood.
„Organizatorii Campionatului de Gatit in Aer Liber au cautat un loc care le puna la dispozitie un cadru optim de desfasurare a unei etape de iarna/primavara. Au ales pivnitele Reihn din Azuga. Ne bucuram ca putem lua si noi parte la gazduirea acestui eveniment”, a declarat primarul Adrian Purcaru.
Celelalte doua etape ale Campionatului International de Gatit in Aer Liber editia 2008 vor fi organizate la Constanta, la mijlocul lunii iulie, si la Gilau, la mijlocul lunii septembrie.
Ionut STANESCU