Atat de aproape de o minune

Uztel Ploiesti – HC Odorhei 28-29 (14-14)
Formatii:
UZTEL: 12. A. Dumitru (5 interventii bune/20 minute) – 7. M. Ghizdavescu (2 goluri), 13. Constantinescu (2), 9. Balea (3, 0/1 la 7 m), 4. G. Ghizdavescu (9), 11. Petkov (6, 0/1 la 7 m), 18. Petre (2). Au mai evoluat: 1. M. Dumitru (9 interventii bune/40 minute), 16. Fuica – 15. Marinescu, 3. Dragnea (2), 21. Panaitescu, 8. Botezatu (2).
Antrenor: Ion Nicolae.
HC Odorhei: 16. Drutu (7 interventii bune/30 minute) – 5. Mihalcea (7, 3/3 la 7 m), 19. Fereczi (3), 9. Fratila (3), 23. Marceta (3), 3. Marian (3), 8. David (6). Au mai intrat: 1. Szabo (8 interventii bune/30 minute) – 6. Mihaila, 7. Solcanu, 22. Birtalan (2/2 de la 7 m), 11. Talas (2).
Antrenor: Constantin Stefan.
Arbitri: Bogdan Anton si Adrian Cristea (amandoi din Iasi).
Spectatori: aproximativ 400.
Ieri, in cadrul etapei a XVI-a din Liga Nationala de handbal masculin, echipa Uztel Ploiesti a fost invinsa, pe teren propriu, in Sala Sporturilor “Olimpia”, de catre HC Odorhei, cu scorul 29 – 28 (14 – 14). Astfel, ploiestenii au inregistrat cea de-a 11 infrangere consecutiva din acest sezon. La meci au fost prezenti si ex-uztelistii Ionut Roua, Mihai Cojocea, George Nicolae si antrenorii Eliodor Voica si Ionel Ene, componenti, acum, ai echipei Dinamo Bucuresti, care nu a jucat ieri, deoarece adversara sa, Poli Timisoara, a participat in Challenge Cup.
La prima aparitie in fata propriilor suporteri din returul campionatului, dupa doua partide pierdute la scor in deplasare, handbalistii formatiei Uztel Ploiesti erau pregatiti sa demonstreze ca au potential de a-si reveni din pasa negativa in care se afla gruparea. Cu o echipa formata aproape numai din jucatori de 20 – 21 de ani, ploiestenii au inceput curajos, prin interventiile interilor Dimitar Petkov si Gheorghe Balea. Din pacate pentru singurul stranier din lotul Uztelului, bulgarul Petkov, si pentru colegii sai de echipa, acesta a pierdut doua mingi in ofensiva, oferindu-le sansa adversarilor sa fructifice pe contraatac.
Totusi, formatia din Odorhei nu s-a putut desprinde, datorita evolutiei foarte bune a conducatorului de joc Gabriel Ghizdavescu, care a dovedit ca este liderul echipei Uztel, cel putin in atac.
La mijlocul primei jumatati a partidei, scorul era in favoarea ploiestenilor 9-8, care lasau impresia ca pot scapa de povara celor zece infrangeri consecutive. Insa, chiar daca este nerefacut, pe deplin, dupa accidentarea suferita inainte de debutul returului de campionat, intrarea ex-stelistului Stefan Birtalan, cumulata cu greselile tinerilor jucatori ploiesteni, a facut ca oaspetii sa se distanteze pe tabela de marcaj, la doua goluri. Ajutati de evolutia extraordinara dintre buturile portii a lui Marian Dumitru, transferat de la Petrolul Teleajen LukOil Ploiesti, imbatabil pentru mai bine de cinci minute, timp in care a neutralizat trei atacuri ale adversarilor, prahovenii au revenit in joc, egaland situatia.
Dupa ce Balea a fost eliminat 2 minute pentru o interventie neregulamentara, arbitrii partidei l-au eliminat si pe Dragnea, lasandu-i pe ploiesteni cu patru jucatori de camp pe teren. Cu toate ca se aflau intr-o situatie complet nefavorabila, handbalistii de la Uztel s-au descurcat admirabil, scapand fara sa primeasca gol in inferioritate, ba chiar si marcand, scorul la pauza fiind egal: 14 – 14.
Dupa revenirea de la vestiare, cei doi arbitri l-au eliminat foarte usor pentru a doua oara pe Dragnea, lasandu-i pe ploiesteni, din nou, in inferioritate numerica, in momentul in care scorul inregistrat pe tabela de marcaj era egal: 15 – 15. Parand ca vor sa razbune in teren micile scapari ale arbitrilor, handbalistii de la Uztel au evoluat chiar mai bine decat in efectiv complet. Gabi Ghizdavescu a fost eroul gazdelor, care l-a gasit intr-o pozitie ideala pe Alexandru Petre, pe extrema, pasa sa semanand foarte mult cu ceea ce realizeaza Steve Nash in campionatul nord-american de baschet.
Din nefericire, lipsa de experienta a jucatorilor ploiesteni s-a facut, din nou, simtita. Marian Dumitru nu a mai reusit evolutia buna din prima parte a meciului, iar contraatacurile rapide – reusite ca urmare a greselilor din atac ale celor de la Uztel – le-au dat un avans de trei goluri oaspetilor, cand mai erau 19 minute ramase de jucat din partida. Intr-o aparenta degringolada a jucatorilor gazda, interventiile bune ale portarului Szabo au adus echipa HC Odorhei intr-o situatie extrem de favorabila, la cinci goluri in avantaj.
Chiar daca aproape nimeni nu mai credea intr-o revenire a Uztelului, cu opt minute inainte de final, cand se aflau la patru goluri in urma, handbalistii pregatiti de Ion Nicolae, condusi in teren foarte bine de Gabi Ghizdavescu, au readus speranta in inimile suporterilor prahoveni, reusind, in patru minute, sa marcheze de trei ori succesiv fara sa primeasca gol. Apoi, diferenta de unu – doua goluri s-a mentinut pana cu un minut inainte de final, cand combinatia dintre playmakerul Gabi Ghizdavescu si bulgarul Petkov a adus pe Uztel la egalitate cu Odorhei: 28 – 28. Nota de dramatism a partidei s-a accentuat cand mai erau doar 30 de secunde ramase de jucat din meci, cei doi arbitri dictand o lovitura de 7 metri pentru oaspeti, experimentatul Birtalan invingandu-l pe Adrian Dumitru. Portarul ploiestenilor a luat o pozitie ofensiva, la ultimul atac al echipei sale, ajungand pe semicercul echipei din Odorhei, in incercarea formatiei Uztel de a egala. Din pacate, oaspetii au gestionat bine finalul, adjudecandu-si prima victorie dupa cinci infrangeri consecutive. Suparati pe arbitraj si pe faptul ca au pierdut, ploiestenii s-au grabit sa intre la vestiar, in timp ce jucatorii Odorheiului si-au salutat galeria, sarbatorind victoria.
In celelalte partide ale etapei s-au inregistrat urmatoarele rezultate: HCM Constanta – CSM D&C Oradea 33 – 21 (18 – 12), CSM Medgidia – Stiinta Dedeman Bacau 34 – 34 (21 – 17) si Pandurii Targu Jiu – Romvag Caracal 30 – 24 (12 – 10). Meciurile HC Minaur Baia Mare – UCM Resita si Steaua MFA Bucuresti – Universitatea Bucovina Suceava, contand pentru aceeasi etapa a Ligii Nationale, se vor disputa miercuri, de la ora 17, iar Poli Izometal Timisoara – Dinamo Baumit Bucuresti se va desfasura joi, de la aceeasi ora.
Petre APOSTOL
Divizia A

La pamant !

Universitatea Valahia Targoviste – Petrolul Teleajen LukOil Ploiesti
36-27 (14-9)

Aflata intr-o situatie financiara cat se poate de nefericita, echipa de handbal masculin Petrolul Teleajen LukOil Ploiesti, care participa in Divizia A, a suferit o infrangere in meciul disputat in deplasare, cu Universitatea Valahia Targoviste. Acest insucces a urmat precedentului, cu scorul de forfait 0 – 10, din partida care ar fi trebuit sa se dispute in Sala Sporturilor “Olimpia”, in cadrul etapei anterioare, cu pitestenii de la CS H&V, dar care nu a mai avut loc din lipsa fondurilor financiare ale echipei ploiestene.
Astfel, chiar daca in celelalte doua meciuri disputate cu echipa din Targoviste, in aceasta editie de campionat, handbalistii petrolisti pregatiti de Lucian Nicolae s-au impus cu 23 – 20 si 35 – 26, problemele financiare si-au pus amprenta si asupra evolutiei din teren a sportivilor. Marele hop pe care il are de trecut, in acest moment, echipa prahoveana va fi meciul programat sa se desfasoare la finalul saptamanii, cu Handbal Teleorman Alexandria, pe teren propriu, contand pentru runda a patra a turului secund. Daca nici de data aceasta fosta grupare de renume a judetului nu va putea sustine material organizarea meciului, lucrurile se agraveaza, clubul riscand chiar excluderea din campionat.
In celelalte partide ale etapei disputate ieri, s-au inregistrat urmatoarele rezultate: CSM Bucuresti – Universitatea Craiova 22 – 28 (13 – 13), CS H&V Pitesti – SCM Brasov 40 – 22 (19 – 7) si Handbal Teleorman Alexandria – CS Triumf Phoenix Calarasi 17 – 17 (8 – 9).
In urma desfasurarii acestei etape, situatia din clasament se prezinta astfel:
1. CS H&V Pitesti 16 victorii – 0 egaluri – 1 infrangere / 32 puncte;
2. SCM Brasov 15 – 0 – 2 / 30 p;
3. Universitatea Craiova 10 – 0 – 7 / 20 p;
4. CS Triumf Phoenix Calarasi 7 – 2 – 8 / 16 p;
5. Universitatea Valahia Targoviste 8 – 0 – 9 / 16 p;
6. Petrolul Teleajen LukOil Ploiesti 8 – 1 – 8 / 15 p (penalizata cu 2 p);
7. Handbal Teleorman Alexandria 1 – 1 – 15 / 3 p;
8. CSM Bucuresti 1 – 0 – 16 / 2 p.
Petre APOSTOL