Dupa cum exista lucratori ai serviciului de combatere a criminalitatii, ai jandarmeriei, ai DNA, numiti generic oamenii legii, judetul mai are si oamenii canalelor. Desigur, aici nu este vorba despre cei care isi duc traiul si mananca malaiul sub asfaltul mai mult sau mai putin bordurat, ci se face vorbire despre cei care inlocuiesc cate-o conducta sparta. Procedura dupa care actioneaza „oamenii canalelor” este standard si incumba urmatoarele operatiuni:
1) Gheizarea. Este ceva abstract, ca si ploaia, lapovita, vantul, tunetul si fulgerul. Actele premergatoare izbucnirii gheizerului constau in iesitul de aburi, de nu se vede masina cu masina, om cu om, pe o raza de 6,25, cat e semicercul la baschet, de unde marchezi pentru trei puncte. Din afara razei aburite, un cetatean cu simt civic sau critic reclama faptul. Odata adus la cunostinta factorilor de decizie, urmeaza…
2) Licitatia. Termenul este impropriu, dar cum altfel sa numesti operatiunea care dureaza ore cat sa insumeze o dupa-amiaza (orele 17), noaptea intreaga si dimineata de-a doua zi (dupa ora 8,15) ? In rastimpul asta, probabil, este injghebata formatiunea alcatuita din macaragiu, manuitori ai tarnacopului, barosului, lopetii, rangii s.a.m.d. Care formatiune pleaca la locul unde intre timp…
3) Apa galgaie. Pe strada, logic, iar gondolele lipsesc, altfel ai face o poza si te-ai lauda ca ai fost prin Venetia. Se prelinge in aval de Tribunal, sa luam un punct de reper aleatoriu, spre Sud, si se varsa in apa Sambetei. Banii contribuabililor, care platesc sa aiba caldura la calorifer si apa calda la chiuveta !
4) Imprejmuirea locului. Se ia o banda din aia galbena, se inconjoara cu ea perimetrul, spre a nu da vreunul cu Loganul in virtuala groapa, apoi intra in functiune pickamerul. Decopertare, sapat, racnete (mai la stanga, mai la dreapta !), iar obiectivul pe termen scurt a fost atins: s-a gasit conducta fisurata.
6) Pauza de tigara. Nu sunt prea multe de spus, fiindca avertismentul ca tutunul ar dauna celor dimprejur nu-i valabil, fiindca nu se inghesuie curiosii la o astfel de operatiune. Concret, nu-i ca atunci cand pompierii scot o vaca dintr-o soava.
7) Inlocuirea. Aici nu-i vorba despre interventia schimbului doi, desi durata unei operatiuni presupune ceva timp, ci de scos teava gaurita si montata ailalta, nefisurata.
8) Interviul dat presei. Intrebati ce fac ei acolo, se gaseste purtatorul de cuvant al craterului, care iti explica pe intelesul tau si-al nimanui: se inlocuieste o teava, iar el, intervievatul, conduce lucrarile, deci este sef. Tribunalul si locuintele arondate strazilor pe unde trece conducta nu vor avea apa si caldura pana pe la orele 16.
Purtatorul de cuvant al institutiei care se ocupa de buna gospodarire a tevilor, contactat telefonic, iti spune alta ora – 20, dar parca mai are importanta ? Iar daca ai ghinionul sa-l contactezi dupa ora 15, zice ca a iesit din program, nu stie cu exactitate nici cand a inceput sa iasa aburii despre care aminteam la punctul 1, nici momentul in care situatia va reveni la normal, stipulata la punctul 8. A doua zi, desigur, iti va da mai multe amanunte, ca va fi la birou.
In loc de punctul 9. Intotdeauna exista justificare. Citam din memorie textul sablon: „Reteaua este veche, se poate vorbi, desigur, atat de uzura fizica dar si de uzura morala (a retelei -n.n.), dar nu s-a pierdut prea multa apa, nici prea mult timp nu s-a stat la Tribunal fara caldura. Noi suntem mereu prompti in interventii, avem chiar si un numar gratuit de telefon, pentru cei care vor sa se lase de fumat, pardon, pentru cei care apeleaza la serviciile noastre”.
Vorbeam despre uzura fizica si morala ? Cand ies aburi din asfalt, nu se mai mira nimeni, atat de aproape la ordinea zilei a devenit chestiunea. Iar la intrebarea cine plateste risipa, raspunsul ar fi: sa-si puna apometru primaria !
Fl.TANASESCU