Desi doar putine partide si-au anuntat candidatii cu care vor intra in lupta pentru primariile de pe Valea Superioara a Prahovei, identitatea unora dintre acestia este deja cunoscuta, fie din propriile lor declaratii, fie din surse apropiate organizatiilor locale din care fac parte.

Comarnic

Astfel, la Comarnic, primarul actual, Dorian Botoaca (PD-L), este de asteptat sa se confrunte cu unul dintre liberalii Mircea Rosca (presedintele PNL Comarnic) si viceprimarul Sorin Peticila si cu unul dintre social-democratii Gheorghe Andrei si Ciprian Peticila. In timp ce reprezentantii PNL au declarat ca, in perioada imediat urmatoare, vor face un sondaj de opinie pentru a masura suportul de care Rosca si Peticila se bucura in randul electoratului, organizatia PSD pare ca mai are nevoie de timp pentru a desemna un candidat, fiind sub efectul esecului pe care l-a inregistrat la alegerile europarlamentare – cand social-democratii au obtinut doar 14,5 la suta dintre sufragiile comarnicenilor.

Sinaia

La Sinaia, vor concura pentru functia de primar actualul edil-sef Vlad Oprea, din partea PNL, principalul sau contracandidat fiind viceprimarul Marius Nicolai, din partea PD-L, vicele situandu-se cel mai bine in sondajele efectuate de formatiunea sa politica. Desi PSD inca nu si-a anuntat un pretendent pentru scaunul de primar, este foarte probabil ca presedintele organizatiei locale, Ion Dilirici, sa fie cel care va intra in cursa. Cartile nu sunt, insa, facute! Ar mai fi loc de surprize. Chiar de una foarte mare. Astfel, surse din partid sustin ca Dilirici nu este deloc interesat de primarie, pesedistului facandu-i mult mai tare cu ochiul un loc in Parlament. Cine sa-i ia insa locul? Salvarea ar putea veni de la medicul Constantin Pasarin, directorul Spitalului din Sinaia, caruia i-a fost refuzata candidatura din partea PD-L, partid in care se gaseste de aproape doi ani. Sursele noastre spun ca Pasarin s-ar putea reintoarce la PSD – de unde a plecat cand s-a inscris in PD – si ar putea candida la primarie din partea social-democratilor. Acest scenariu, in ciuda fondului sau speculativ, este cat de cat plauzibil, dat fiind faptul ca, in urma cu sase luni, doctorul Pasarin a declarat ca-l va concura pe Vlad Oprea, indiferent din ce pozitie. Nu ar fi aceasta cea mai buna pozitie posibila? Cu siguranta, da. Fireste, daca pesedistii vor fi si ei de acord.

Busteni

In Busteni, orasul unde lupta pentru primarie pare ca va fi cea mai inegala, infruntarea se va da intre actualul primar Emanoil Savin, din partea PD-L, si Leonard Butnariu din partea PSD. Organizatia PNL, aflata in mare degringolada in urma unor decizii contradictorii luate de biroul politic judetean, se pare ca va merge pe mana celui pe care acest for l-a propus in functia de presedinte interimar, Norbert Nemethi, tanar recent venit de la PLD. Tinand cont de faptul ca Savin a castigat alegerile de acum patru ani din primul tur – cu toate ca abia isi infiintase grupul de sustinatori – este lesne de presupus ca nu va avea prea multe batai de cap cu contracandidatii sai nici acum, cand dispune de cea mai mare organizatie democrat-liberala din Prahova.

Azuga

La Azuga, cei care se vor lupta pentru scaunul de primar vor fi Florin Suica din partea PNL, primarul Adrian Purcaru din partea PSD sau PD-L (sic!) si viceprimarul Claudiu Ivascu din partea PD-L, in eventualitatea in care Purcaru nu va trece la PD-L – transfer despre care s-a vorbit indelung si care ar trebui realizat in luna februarie.
Suica si Purcaru s-au mai duelat o data, in urma cu patru ani, cel din urma castigand net, dupa al doilea tur de scrutin. De data aceasta, intrecerea va decurge sub auspicii un pic diferite, Suica fiind mai cunoscut decat era in 2004, iar Purcaru avand de infruntat uzura electorala pe care ultimul mandat i-a provocat-o. Erodarea imaginii actualului edil-sef nu pare, insa, sa fie prea mare, din moment ce membrii PD-L Azuga, dupa ce au realizat mai multe sondaje de opinie, inca sunt dispusi sa-l preia la ei in organizatie si sa-i sustina candidatura pentru fotoliul de primar.
Ionut STANESCU