Saptamana aceasta, opinia publica a asistat la o noua incaierare verbala intre distinsii Vlad Oprea, primar al orasului Sinaia, si Ion Dilirici, consilier local si sef al PSD Sinaia. Aceasta ar fi prima incrucisare de sabii a celor doi in 2008, an in care este de asteptat ca micile ghionturi pe care acestia si le strecurau in mod traditional sa se transforme, incet-incet, in foarte violente atacuri la persoana, vehiculate prin obisnui-tele declaratii de tip cocteil – in care cele mai abominabile calomnii sunt amestecate cu cateva adevaruri de circumstanta pentru a li se conferi aerul proaspat de care orice invectiva are nevoie pentru a fi convin-gatoare. Pana cand zoaiele politicii se vor tumefia foarte tare in Sinaia, sa ne ocupam de acest prim acrosaj dintre cei doi.
Despre ce a fost vorba? Intrebat de o televiziune nationala cum e cheltuita, de catre administratia sinaiana, taxa de statiune colectata de hotelurile din localitate, Dilirici – presedintele Comisiei economice a Consiliului Local – a spus ca nu stie, deoarece Oprea ascunde Consiliului Local toate informatiile de acest ordin. Replicand telefonic, din tariile Alpilor austrieci, unde s-a dus sa schieze, Vlad Oprea a spus despre Dilirici ca nu stie, nu pentru ca nu ar fi informat, ci pentru ca lipseste cu toptanul de la sedintele Consiliului Local Sinaia.
Cine il cunoaste pe Vlad Oprea stie ca proprietatea termenilor nu este punctul forte al edilului, in momentele sale de maxima gratie, acesta putand produce cate-o licenta verbala la fiecare a treia fraza pe care o rosteste.
Fruntasul Sinca si
codasii liberali
Totusi, aducerea in discutie a felului in care alesii sinaieni au onorat sedintele Consiliului Local ne-a trezit foarte tare curiozitatea si, studiind condica sedintelor de consiliu desfasurate in 2007, am reusit sa intocmim un top al chiulangiilor din CL Sinaia. Trebuie spus ca, de-a lungul anului anterior, au existat 13 sedinte, 4 dintre acestea fiind sedinte extraordinare. Asadar, care dintre cei 17 consilieri locali ai orasului Sinaia a ales sa-si faca datoria la fara frecventa?
Consilierul care are cele mai multe absente este peremistul Marius Sinca, acesta lipsind la 7 sedinte: la toate cele 4 extraordinare si la alte 3 ordinare. Lui Sinca ii urmeaza pesedistii Ion Dilirici – cu 5 absente (stia Oprea ceva), Anisoara Voicu – cu 4 absente, Gheorghe Vasile – cu 3 absente si liberalul Alexandru Matei – tot cu 3 absente.
De altfel, PSD conduce in acest clasament, social-democratii totalizand 15 absente, fata de 7 ale PRM, 6 ale PD si 5 ale PNL. Fireste, nu am luat in calcul si absentele consilierului PSD Ionel Dan – care s-a confruntat cu probleme foarte grave de sanatate anul trecut. De asemenea, nu am contabilizat nici iesirile din sala la care pesedistii au apelat, dupa ce semnasera condica (ca mod de protest, au spus ei, fata de atitudinea primarului Vlad Oprea).
Pe ultimele pozitii ale „topului” figureaza consilierii liberali Eugen Strafalogea, Remus David, Anca Hogea, Gheorghe Badaran si Nae Iosifescu – acestia neavand deloc absente.
Deoarece, de multe ori, cifrele, luate izolat, nu sunt foarte elocvente, trebuie sa spunem ca, desi a venit la doar jumatate dintre sedinte, peremistul Marius Sinca a vorbit mai mult decat au facut-o „foarte prezentii” Strafalogea, David, Hogea, Badaran si Iosifescu la un loc – in cele 13 sedinte la care au participat – acestia fiind mai mult parte din ansamblul necuvantator al masinii de vot pe care PNL o are in Consiliul Local Sinaia. Cu vorba nu prea s-au omorat nici pesedistii Anisoara Voicu si Gheorghe Vasile, nici liberalul Gheorghe Stan, si nici democratul Gheorghe Dumitrascu – cei patru inscriindu-se si ei in formatia de pantomima care adopta hotarari pentru orasul Sinaia.
Revenind la comparatia „Sinca – liberali”, mai trebuie spus ca, in timp ce peremistul Sinca lucreaza la o companie privata din Campina, multi dintre consilierii liberali conduc structuri publice ale administratiei sinaiene (Sucursala Hidro Prahova, Casa de Cultura, Clubul Sportiv „Carpati”), neavand deci nicio opreliste in a-si lua liber sau a pleca de la serviciu mai devreme decat e cazul, atunci cand Vlad Oprea suna din trambita pentru a-i chema sa-i voteze proiectele de hotarare.
In sprijinul chiulurilor trase de social-democrati nu am putea spune decat ca, si atunci cand veneau la sedinte, singurul statut la care puteau aspira era cel de spectatori, mai bine de doi ani si jumatate, majoritatea PNL si PD votand proiectele propuse de Vlad Oprea fara sa tina cont de amendamentele opozitiei.
Ionut STANESCU