“Republica de la Ploiesti”, in lumina adevarului istoric

Dupa cum se cunoaste, renumita “Republica“ de la Ploiesti, din august 1870, eveniment cu ample rezonante in viata politica si literara a tarii, a fost abordata superficial sub raport istoriografic si la modul parodistic de catre unii scriitori. I.L.Caragiale insusi, traitor in acele vremuri, s-a distrat copios, pe seama “Boborului”, a Mitei Baston sau a altor “republicani”, care i-au oferit “materie prima“ pentru nemuritoarea sa opera.
“Republica de la Ploiesti” a fost insa, realmente, un moment de referinta in istoria asezarii, dar si a tarii, in contextul preocuparilor unor insemnate personalitati de schimbare, “in partile esentiale” a mersului societatii romanesti, aflata pe drumul modernizarii.
Sunt suficiente doar cateva elemente pentru a intari aceasta concluzie: coagularea unui grup de initiativa si coordonare, compus din oameni de vaza ai urbei; participarea catorva mii de persoane; ocuparea institutiilor publice; eliberarea detinutilor; coalizarea cu rasculatii a fortelor de ordine; inabusirea miscarii prin trimiterea unor insemnate forte armate de la Bucuresti; arestarea a zeci de participanti, in frunte cu conducatorii lor, precum si a unor personalitati din Capitala; intentarea impotriva lor a unui proces de rasunet, la instantele din Targoviste, nevoite in final, ca urmare a unei aparari de exceptie si a protestelor opiniei publice, sa-i elibereze si sa-i absolve de orice vina; ingrijorarea si chiar intentia tanarului domnitor de a renunta la tron etc. etc.
Din pacate, cu mici exceptii, si dupa trecerea a 137 de ani, viziunea asupra importantei acelei miscari, care se inscria in traditia ploiesteana a luptei pentru apararea libertatilor publice, a ramas, in mare parte, aceeasi: parodie, pamflet, zambete malitioase, in timp ce, simbolic, Statuia Libertatii – singura cu aceasta semnificatie din tara – ne vegheaza, cu ingaduinta, inca din 1881, de pe soclul sau din Piata centrala.
Punerea in adevarata lor lumina a acelor evenimente devine deci o necesitate, o datorie de onoare a istoricilor si a institutiilor de cultura.
Cu convingerea ca a sosit vremea sa se faca dreptate, Societatea Culturala PLOIESTI – MILENIUL III, care si-a propus sa sprijine cercetarea si sa promoveze traditiile culturale ale municipiului Ploiesti si ale judetului Prahova, publicand deja peste 40 de carti consacrate acestora, lanseaza chemarea, adresata tuturor cercetatorilor din judet si din tara, de a participa la proiectul nostru, pe care l-am intitulat: REPUBLICA DE LA PLOIESTI IN LUMINA ADEVARULUI ISTORIC, avand ca termen final inceputul anului 2010. Este vorba de fapt, despre un concurs de studii pe aceasta tema, care se va incheia in cadrul unui simpozion national, ce va avea loc in luna august a acelui an, cand se implinesc 140 de ani de la acest eveniment.
Mentionam ca studiile cele mai valoroase care vor aduce informatii si ilustratii inedite, obtinute pe calea cercetarii in arhivele nationale si locale, precum si a unor surse bibliografice mai putin cunoscute, vor fi premiate de catre un juriu format din prestigiosi istorici ai tarii si vor fi publicate atat intr-un volum de autor (pentru locul I), cat si intr-un volum colectiv, care va grupa celelalte studii si comunicari.
Lucrarile vor fi trimise pe adresa: Societatea Culturala PLOIESTI – MILENIUL III, Ploiesti, strada Cuza Voda nr.12, bloc C1A, etajul III, ap.8.
Relatii pot fi obtinute la telefon: 0244/515.558; fax: 519.554 sau e-mail: tresti@upcnet.ro.
Constantin TRESTIOREANU
Presedinte al Societatii Culturale
PLOIESTI – MILENIUL III