Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat ca intentioneaza sa propuna in Guvern ca 15 ianuarie – Ziua lui Mihai Eminescu – sa fie ziua culturii nationale.
Adrian Iorgulescu a mai vehiculat aceasta idee si in 2005, cu prilejul aniversarii poetului national, renuntand ulterior la ideea pe care a readus-o in discutie.
“Imi pare rau sa constat, cand in alte culturi stiu sa sustina contributiile fundamentale ale marilor lor creatori, la noi acest lucru a intrat in desuetudine, se urmareste cu orice pret demitizarea”, a spus Iorgulescu despre Mihai Eminescu.
In acest context, acesta a precizat ca fiecare cultura are un reprezentant – Dante pentru italieni, Shakespeare pentru britanici, Goethe pentru germani, Eminescu pentru romani. „Este o zi care cred ca ar trebui s-o integram intr-un calendar. Poate voi face o asemenea propunere la nivelul Guvernului, ca aceasta sa fie ziua culturii romanesti, asa cum avem o zi nationala, sa avem si o zi a culturii romanesti. Nu cred ca este o zi mai buna decat 15 ianuarie”, a mai precizat ministrul Culturii.
Adrian Iorgulescu a mentionat ca sustine editarea manuscriselor lui Eminescu, proiect blocat anul trecut de Academia Romana, care desi avea de la bugetul de stat o suma de un milion de lei in acest sens, banii nu au fost folositi. „Nu sunt adeptul idealizarii unor personalitati ale culturii, dar cred ca Eminescu este totusi deasupra acestor lucruri pentru ceea ce a facut pentru poezia romaneasca, dar si pentru jurnalistica romaneasca. Eu cred ca nu a mai existat jurnalist de talia lui Eminescu si cred ca nu a mai existat analist politic de talia lui Eminescu. Nu vreau sa se creada ca atac Academia pentru caietele lui Eminescu. Anul trecut, s-au blocat 10 miliarde, eu insumi am zis ca le mai dau 10 miliarde de lei ca sa le finalizam”, a spus Iorgulescu, precizand ca, si in acest an, este dispus sa dea un milion de lei pentru finalizarea proiectului.
Un numar de 12 volume din editia facsimilata a manuscriselor lui Mihai Eminescu a fost lansat, la implinirea a 158 de ani de la nasterea poetului, de catre Eugen Simion, fostul presedinte al Academiei Romane, la sediul Bibliotecii Academiei Romane.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorFOTBAL