Primarul orasului Busteni, Emanoil Savin, a intocmit un raport de activitate al administratiei locale in anul 2007. Cel putin, asa este intitulat fascicolul de zece pagini format A 4 – editat in conditii grafice deosebite, in 4.000 de exemplare – pe care edilul l-a publicat in luna decembrie. Cine citeste, insa, raportul de la un capat la altul isi incheie lectura cu gustul amar-acrisor ca, la adapostul unor file de un colorit atatator, i s-a servit o supa neaosa de banalitati.
Capitolul „Turism” – cu care raportul debuteaza „in forta” – ar fi putut la fel de bine sa fie intitulat „Truisme despre turism”, el neaducand nicio informatie noua despre domeniul care asigura prosperitatea Busteniului. Arareori, cand discursul raportului vrea sa arboreze un ton concret, esueaza in limba de lemn a generalitatilor vaduvite de sustinerea datelor empirice: „Referindu-ne la veniturile atrase la nivelul orasului, din domeniul turismului, putem spune ca acestea au un trend pozitiv, statisticile indicand o crestere a incasarilor”. Care statistici, care cresteri, care trend? Nu ni se spune.
Mai departe: „Cat priveste «turismul subteran», care se practica in localitate, in perioada 2004-2007, au fost depuse eforturi sustinute pentru stoparea acestui flagel, prin colaborarea stransa cu Politia si Jandarmeria, dar si prin identificarea unor solutii alternative de limitare a fenomenului, de restrangere a activitatii turistice subterane”. Parca era vorba de un raport pe anul 2007! In fine, primim si perioada 2004-2007. Dar care eforturi, care colaborare, care solutii alternative? Iar nu ni se spune. Si care restrangere a „fenomenului”? Apropo de turismul la negru, cine este familiarizat cu gara din Busteni stie ca hegemonia celor cateva familii de pocaiti care isi burdusesc masinile cu calatori, pescuindu-i imediat ce pun piciorul pe peron, nu a fost deranjata nici cu un suspin.
Cinci capitole mai incolo, la sectiunea „Aspecte privind sursele de poluare”, sunt furnizate cateva informatii istorice, care, mai mult ca sigur, reprezinta locuri comune si pentru elevii din clasele 1-4: „In anul 1882, a luat fiinta Fabrica de Hartie Busteni. Pentru obtinerea gamei de produse, fabrica a utilizat si procese chimice generatoare de reziduuri care se deversau in mare parte direct in raul Prahova. In prezent, Fabrica de Hartie se afla in conservare si nu mai reprezinta un agent poluator”. Nimic despre faptul ca dejectiile celor 10.400 de locuitori ai orasului (cati atesta raportul), plus ale altor cateva mii de turisti sunt deversate in acelasi foarte persecutat rau Prahova – localitatea neavand o statie de epurare.
La rubrica „Evenimente cultural artistice si sportive” (cea mai generoasa), este descris, cu risipa de detalii, si, uneori, cu adaosuri pleonastice, felul in care boxerul Lucian Bute, noul Cetatean de Onoare al orasului, si-a facut knock-out adversarul, devenind demn sa primeasca onorurile Busteniului: „Bute l-a invins pe detinatorul en-titre al centurii (sic!) in runda a 11-a, prin knock-out, dupa ce l-a fortat sa intre intr-un colt, unde i-a aplicat un croseu, o directa si un upper-cut de stanga”. Se dau apoi relatii despre ce a declarat Bute dupa terminarea meciului de la Montreal si cand se va urca el pe ring pentru a-si apara centura. (Pasajul referitor la meritele pugilistice ale lui Bute si la receptia de care boxerul a avut parte la Busteni este tot atat de intins cat cele consacrate turismului si mediului la un loc.)
Ce-am mai putea remarca este ca raportul intocmit de Savin arata mai mult ca un album foto, decat ca o dare de seama administrativa asupra anului care s-a incheiat, micutul compendiu fiind infrumusetat cu 33 de poze, primarul insusi aparand in nu mai putin de 17 dintre ele. Ironia face ca – in cea mai impozanta ilustrata, in spatele unui Savin spilcuit si zambitor – ca o zgaiba urata, sa se zareasca vopseaua scorojita de pe unul dintre stalpii sediului primariei. Asta e, edilul nu le-a putut prevedea pe toate!
2007, in Azuga si Sinaia
Cum competitia dintre Busteni si celelalte statiuni de pe Valea Prahovei este deosebit de acerba, nu ne ramane decat sa ne intrebam daca primarii din Azuga si Sinaia vor intocmi si ei cate un raport de activitate pe anul 2007. Si daca o vor face, vor cultiva aceeasi betie de cuvinte, omitand datele esentiale ale evolutiei localitatilor pe care le conduc?
Toptanul de autoportrete cu care edilul din Busteni si-a impanzit raportul nu ar fi de loc de prisos in cazul unei eventuale dari de seama a primarului din Azuga. Multi dintre cetatenii acestui oras se vaita frecvent ca nu si-au mai vazut de foarte multa vreme alesul. In rarele ocazii cand il zaresc, il vad „filtrat” prin parbrizul automobilului la volanul caruia Adrian Purcaru traverseaza zilnic orasul, pentru a se duce la serviciu si a se intoarce acasa. Daca e sa plecam urechea la vorbele acelorasi carcotasi, cea mai consistenta parte a raportului lui Purcaru ar trebui sa fie copertele, primarul nu prea avand ce sa declare ca a facut in 2007.
In mod normal, foarte energicul primar al Sinaii nu ar avea nevoie de niciun raport pentru a-si populariza activitatile. Actiunile lui Vlad Oprea sunt mediatizate prin buletinul informativ al Primariei, prin comunicate de presa, prin bannere spanzurate de stalpii de iluminat din oras si prin tiparirea unor foarte costisitoare mashuri, care vad lumina soarelui doar in zilele de parada. Mai presus de toate, actiunile Primariei Sinaia ajung sa fie cunoscute gratie cohortelor de ziaristi, cameramani si fotoreporteri care-i tulbura tihna edilului, imprastiindu-i imaginea in sute de mii de locuinte din tara si incununandu-l cu o notorietate nationala. In cazul in care primarul ar tine un jurnal doar pentru sine, din grija de a nu-si lasa cele mai importante momente ale carierei sa se scufunde in voracele nisipuri ale amneziei, mai mult ca sigur ca, in dreptul ultimelor doua saptamani ale anului 2007, inmuindu-si penelul in cerneala, edilul ar fi putut puncta telegrafic: „Inaugurat telegondola. Nu functionat. Telegondola pornit de Craciun. Turisti ocolit telegondola, pe Drumul Cotei. Inchis Drumul cotei. Turisti nu mai putut ocoli telegondola. Scandal televiziuni. Telegondola clienti multi. Incasari mari. Incheiat an cu succes. Sinaia miroase a petarde. Facut bagaje. Plecat in vacanta”.
I.S.