Plata primelor corespunzatoare anilor 2001-2006 pentru plecarea in concediu in cazul salariatilor din sectorul bugetar se va face, esalonat, pe parcursul anului 2008, conform unei ordonante de urgenta aprobate de Executiv la sfarsitul anului trecut.
Guvernul va cheltui, in acest sens, aproximativ 760 de milioane de lei. Astfel, in luna martie, se va efectua plata primelor corespunzatoare anilor 2001-2002, in luna iunie – primele pentru anii 2003-2004, iar in octombrie, primele de concediu pentru anii 2005-2006.
Executivul va evita, astfel, sa fie actionat in instanta de sindicate si sa fie obligat de justitie la plata integrala a primelor, corelate cu cresterea inflatiei, la care s-ar adauga cheltuielile de judecata.
Drepturile, stabilite prin hotarari judecatoresti executorii, neplatite pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se vor plati intr-o singura transa. De asemenea, drepturile stabilite dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta prin hotarari judecatoresti executorii se vor plati tot intr-o singura transa.
Pentru personalul angajat care a obtinut hotarari judecatoresti executorii privind acordarea primelor de concediu de odihna pentru perioade mai scurte decat cea prevazuta in actul normativ, plata primelor de concediu de odihna pentru perioada necuprinsa in aceste hotarari se face esalonat.
Pentru personalul pensionat inainte de data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, care este indreptatit sa primeasca prime de concediu de odihna, plata acestora se face intr-o singura transa. De asemenea, pentru personalul care se pensioneaza inainte de a primi integral primele de concediu de odihna, conform esalonarii prevazute, plata primelor se face intr-o singura transa.
Pentru persoanele decedate in perioada 2001-2006, plata primelor de concediu de odihna se acorda, intr-o singura transa, mostenitorilor de drept ai acestora. In cazul in care exista mai multi mostenitori, acestia transmit, in original, procura notariala prin care imputernicesc pe unul dintre ei sa primeasca plata, impreuna cu numarul de cont al acestuia, precum si o copie legalizata a certificatului de mostenitor.
In situatia in care, in perioada 2001-2006, au intervenit modificari ale raporturilor de serviciu ale persoanelor indreptatite sa primeasca prime de concediu de odihna, plata acestor drepturi va fi facuta de catre institutiile la care acestea au fost angajate in perioada respectiva.
Ordonanta de urgenta prevede ca plata drepturilor prevazute pentru personalul pensionat sau care se pensioneaza inainte de a primi integral primele de concediu de odihna, pentru persoanele decedate sau pentru cei pentru care au intervenit modificari ale raporturilor de serviciu in perioada 2001-2006 se face la cererea beneficiarilor acestor drepturi.
Primele de concediu de odihna platite in temeiul ordonantei de urgenta adoptate de Guvern se actualizeaza cu indicele de inflatie publicat in luna in care se face plata pentru care se calculeaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica. Pentru persoanele indreptatite, care trebuie sa faca cerere pentru acordarea acestor prime de concediu, daca cererea se face ulterior datei de 31 octombrie 2008, sumele restante vor fi actualizate cu indicele de inflatie prevazut pentru luna octombrie 2008, indiferent de data la care se face cererea.
Calculul impozitelor si al contributiilor datorate de angajat si angajator, aferente primelor de concediu, se face in baza reglementarilor legale la data efectuarii platilor. Ordonatorii principali de credite au obligatia sa asigure aplicarea prevederilor ordonantei de urgenta cu prioritate, din economiile obtinute la cheltuielile de personal din posturile vacante.
Vor beneficia de aplicarea ordonantei de urgenta functionarii publici, functionarii publici cu statut special, personalul auxiliar din sistemul justitiei, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, precum si alte categorii de personal care beneficiaza de prima de concediu de odihna, in baza legilor speciale.