„Din trei oferte, am ales CSM FC Ploiesti si performanta”

Incontestabil, un merit deosebit in obtinerea rezultatelor de exceptie ale echipei de Liga a III-a, CSM FC Ploiesti, liderul la zi al seriei, o are si medicul echipei, Mircea Miu, absolvent al Facultatii de Medicina generala si sportiva „Iulius Fucic” – Centrul de reumatologie, promotia 1981.
Doctorul Miu are 52 ani, este originar din comuna Brazi, fiind, cu decenii in urma, elev al actualului Colegiu „Mihai Viteazu” din Ploiesti.
A intrat in lumea fotbalului ca jucator, antrenor, doctor si finantator la gruparea comunei sale, Unirea Brazi. Avand la baza „tidula” de medic, lucrand si avand incredere in semenii sai, cu mai bine de un deceniu in urma a incercat sa-si schimbe „meseria” candidand, ca independent, pentru functia de primar in comuna sa natala. N-a reusit sa faca acest pas si, la scurt timp, a ales sa se dedice meseriei sale, de serviciile-i profesioniste fiind interesat clubul de prima liga din Emiratele Arabe Unite, Al Ahli, club pe care l-a slujit timp de 11 ani ! Seicul Dubaiului, Mohamed Rasid Bin Maktum, si primarul Kasim Sultan i-au oferit functia de medic sef al clubului, avand in subordine nu mai putin de 23 de persoane, medici, asistenti, preparatori fizici.
Mai mult decat atat, bugetul alocat era unul substantial, incat toate sectiile de la Al Ahli – handbal, volei, baschet -beneficiau de o medicatie conform standardelor. Ca medic principal al acestei echipe supraveghea activitatea fotbalistica, recuperarea dupa efort, investigatiile medicale, si testele de specialitate.
In anul 1999, doctorul prahovean se mandreste ca a participat la un curs universitar in statul Kentuki, avandu-l ca profesor chiar pe medicul David Kaborn – medicul personal al presedintelui Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton. A mai avut onoarea ca, in perioada 2000-2005, cate 3 luni pe an, sa frecventeze cursurile prezidate de celebrul chirurg belgian Alain Sandes, obtinand, si in acest domeniu, o diploma de specialitate. Anual, participa la Cursurile de Medicina Sportiva din Orientul Mijlociu, in Dubai, fiind un membru important al Federatiei Internationale, dar si al Comitetului Olimpic Arab, al Aliantei Franceze din Dubai.
Cu asemenea performante in domeniul medicinei, alaturi de antrenori renumiti precum germanul Schaeffer Wil, croatul Dragan Stresko, brazilianul Campos Marcia, sarbul Sinisa Teodorovic – a carui mama era de origine romana, cehul Anatol Pivarnic si nu in ultimul rand, Ilie Balaci, a reusit sa castige cele mai pretioase trofee, campionatul si „Cupa Emiratelor”. In mandatul romanului Ilie Balaci, Al Ahli a castigat cupa si a terminat pe locul secund in campionat. Am tinut sa scoatem in evideta „istoricul bolii” acestui „incurabil” medic prahovean, Mircea Miu, in prezent doctorul team-ului CSM FC Ploiesti, care continua sa iubeasca, la nebunie, sportul rege – fotbalul, dar si meleagurile sale natale.
Dar iata ce a raspuns doctorul Miu la interviul, acordat in exclusivitate, ziarului „Prahova”:
– Ce v-a determinat sa va intoarceti acasa ?
– Au fost mai multe motive, dar, in primul rand, dorul de tara, dorul de meleagurile natale, de familie si de prieteni. Practic, decizia de a reveni in Romania am luat-o in vara anului trecut, mai precis in iunie, si pe 2 august am parasit definitiv Emiratele Arabe.
– De ce a fost necesar asa de mult timp ?
– In iunie, desi eram in concediu in Romania, am fost chemat de urgenta la club, pentru a consulta cativa jucatori profesionisti brazilieni care urmau sa joace la noi. In aceasta perioada, am fost contactat de Vasile Iordache (n.n. – fostul portar al Stelei), care mi-a propus sa lucram impreuna la Al Hilal din Arabia Saudita, pentru ca, la scurt timp mic sa ma abordeze si Anghel Iordanescu, ex-selectionerul Romaniei, care dorea sa facem echipa la un club din zona. Apoi, in jurul datei de 20 iunie, am fost sunat, din Ploiesti, de presedintele Marian Manea, care m-a pus in tema cu proiectul, pe trei ani, al echipei CSM, prezentandu-mi si staff-ul tehnic -Vivi Rachita, Costel Lazar si Mitica Jipa si propunandu-mi sa vin acasa.
Cu trei oferte in numai cateva zile era greu sa decid, mai ales ca eu eram sub contract cu Al Ahli inca un an (n.n. – pana in vara acestui an), iar pentru rezilierea contractului trebuia sa returnez 40.000 dolari !
– Cum ati reusit sa „fugiti” acasa ?
– Of, n-a fost simplu deloc. Arabii aflasera ca eram curtat de Al Hilal pentru ca, din imprudenta, am folosit faxul clubului ! Intr-o asemenea situatie i-am asigurat pe reprezentantii oficiali ca nu voi accepta oferta celor din Arabia Saudita, rugandu-i sa analizeze si dorinta mea de a ma intoarce in Romania, la o echipa de liga a III-a, adica la CSM FC Ploiesti.
La sfarsitul lunii iulie, primarul Dubaiului, Kasim Sultan, presedintele onorific de la Al Ahli, m-a anuntat, oficial, ca imi permite sa ma reintorc in tara, fara a avea vreo pretentie financiara, mai mult chiar multumindu-mi pentru activitatea depusa.
– Ce v-a determinat sa veniti la CSM ? Ati semnat vreun contract si pe ce perioada ?
– Dupa o noua runda de discutii cu presedintele Marian Manea si cu Vivi Rachita, am considerat ca am si o datorie morala sa accept aceasta oferta. Din discutiile purtate am constatat ca putem sa comunicam, sa ne consultam si ca avem o viziune comuna: marea performanta ! Altfel, puteam alege Steaua, Rapidul, Ceahlaul sau oricare alta echipa de „A”. Cat priveste contractul, acesta este semnat pe o perioada nedeterminata, iar pretentiile mele financiare s-au raportat strict la posibilitatile clubului. Pentru mine nu este importanta partea financiara care nu este departe de cea pe care o primeam in Emirate – dar, pe masura ce vom urca in ierarhie si aceasta se va imbunatati. Practic, doresc sa pun si eu umarul pentru realizarea unui proiect indraznet, care se intinde pe o perioada de trei ani. Si simt ca se poate !
– In acest an vor fi alegeri locale: va mai bate gandul sa candidati pentru functia de primar ?
– Nu stiu. Nu m-am gandit inca la asta, dar n-ar fi exclus, numai ca nu vreau sa abandonez ducerea la capat, cu CSM Ploiesti, a proiectului la care am pornit.
Nelu STEANESCU