Nemultumirile cetatenilor au ierarhizat prioritatile investitionale pentru 2008
Calitatea serviciilor publice, prioritatile municipalitatii, calitatea vietii. Acestea au fost principalele aspecte incluse in sondajul de opinie organizat in Ploiesti la sfarsitul anului trecut. Realizat de catre specialisti ai Institutului pentru Politici Publice (IPP) din Bucuresti, concluziile reiesite din chestionar sunt mult mai complexe. Asta in comparatie cu alti ani, cand intrebarile la care au trebuit sa raspunda cetatenii se refereau strict numai la prioritatile investitionale pentru anul care urma. Inainte ca reprezentantii conducerii Primariei Ploiesti sa prezinte, asa cum au anuntat, toate concluziile acestui sondaj de opinie in cadrul unei intalniri cu presa locala in prima perioada a anului 2008, cand vor fi invitati la Ploiesti si reprezentanti de la IPP, in numarul de astazi al cotidianului nostru va prezentam, succint, care au fost rezultatele chestionarului la care au raspuns 1.024 de persoane.
Ploiestenii nu se declara, in general, nemultumiti de viata lor, desi aproape un sfert se incadreaza in categoria celor care au trait, in 2007, la fel sau mai prost ca in 2006. Astfel, la intrebarea:”Cum este viata dumneavoastra in prezent, comparativ cu cea de acum un an?” numai 3,7% dintre cei care au raspuns la aceasta intrebare au declarat ca in 2007 au trait mult mai bine decat in 2006; 27,9% – ca au avut o viata mai buna; 43,2% – mentionand ca viata lor a fost aproximativ la fel. Mentiunea ca au avut o viata mult mai proasta a fost facuta de 5,7% dintre cetatenii intervievati, si „mai proasta” – de catre 19,4%. Includerea acestei intrebari in chestionarul de opinie a dus, pe baza raspunsurilor obtinute, la concluzia ca starea generala a locuitorilor municipiului Ploiesti favorizeaza intentiile primariei de a pune in aplicare planuri de dezvoltare. Astfel, chiar daca nu resimt o imbunatatire majora in viata lor, ei considera ca traiesc la fel si chiar mai bine, dar nu sunt dispusi sa se implice in procesul de imbunatatire a vietii comunitatii lor. Mai exact – 64% dintre ei au declarat ca nu ar fi dispusi sa se implice in activitati care sa sprijine autoritatile locale .
• Drumurile – oful cel mare
In ceea ce priveste gradul de apreciere fata de principalele servicii publice gestionate de primarie, opiniile cetatenilor chestionati indica faptul ca una dintre cele mai mari nemultumiri vizeaza modul in care autoritatile locale se ocupa de starea drumurilor (aproape 70%), conform graficului de mai sus. Insa, pe lista nemultumirilor ploiestenilor au mai fost trecute si: curatenia orasului, cainii fara stapan, intretinerea spatiilor verzi. In schimb, in privinta serviciilor publice, ploiestenii sunt multumiti de: iluminatul public (aproape 70%), administrarea pietelor, serviciul de apa si canal, ordinea si linistea publica.
Cum era si firesc, nemultumirile mentionate mai sus explica si ierarhia prioritatilor pentru anul 2008 pe care ploiestenii le-au indicat tot in acest sondaj de opinie. Astfel, cei mai multi dintre ei au considerat ca fondurile de la bugetul local trebuie orientate, in primul rand, catre imbunatatirea starii drumurilor, atat din punct de vedere al tramei stradale, dar si al descongestionarii traficului – numar mare de masini, semaforizare, semnalizare. Urmatorul domeniu ar fi curatenia – sector de activitate catre care, de asemenea, locuitorii considera ca primaria ar trebui sa se indrepte, cu precadere, in acest an. O alta prioritate, in ordinea sugerata de catre cei intervievati, tine serviciul public care are ca obiect de activitate ingrijirea cainilor comunitari.
• Timpul liber, pe primul loc
Ca beneficiara a acestui sondaj de opinie, administratia locala a dorit sa cunoasca opinia locuitorilor si fata de o serie de proiecte pe care doreste sa le sustina anul acesta. Astfel, dintre toate initiativele prezentate, cetatenii au fost cel mai interesati de cele care vizeaza petrecerea timpului liber, mentionand astfel, ca, autoritatile ar trebui sa investeasca fonduri pentru realizarea unui complex comercial sportiv (86%). Totodata, 85,2% dintre cei care au raspuns la chestionar au considerat ca ar trebui alocati bani si pentru proiectele de canalizare si asfaltare din cartierele Bereasca, Mitica Apostol, Rafov, Pictor Rosenthal, iar 83,9% – pentru regularizarea paraului Dambu.
• Alesii, confundati cu parlamentarii
Din acest chestionar a mai rezultat si faptul ca ploiestenii manifesta un interes scazut fata de administratia publica locala. Concret, 83,9% dintre cei chestionati au declarat faptul ca nu au apelat personal la serviciile primariei. Totusi, intrebati ce parere au despre activitatea unor sectoare de activitate din administratia locala, cetatenii au apreciat, in primul rand, activitatea primarului Emil Calota (52%), a reprezentantilor politiei comunitare (peste 50%), a RATP (50%), a consilierilor locali (32%).
Surprinzatoare, insa, pot fi considerate raspunsurile ploiestenilor la intrebarea :”Daca va amintiti, va rugam sa ne mentionati numele a cinci consilieri locali ai municipiului Ploiesti”. Surprizatoare, intrucat cei mai multi ploiesteni i-au trecut printre cei cinci, ca fiind alesi ploiesteni pe Ion Eparu si pe primarul Calota, dar si pe…Florin Anghel, Marian Saniuta, Horia Toma, Romeo Hanganu;Anghel fiind, dupa cum se stie, seful administratiei judetene, iar ultimii – parlamentari.
N.Dumitrescu