Nostalgie dupa ce va fi
Intre idealurile oamenilor si atingerea lor, exista o diferenta mai mare decat cea mai inalta cascada…
Lumea s-a invartit si se va invarti in jurul cifrelor. Nimic nu este mai constant decat cotele apelor Dunarii. Cresc sau scad cu aceeasi ritmicitate, stoice, razvratindu-se doar in functie de culoarea codului lansat peste tara. Anul asta este si el o cifra, nimic mai mult, nimic mai putin. Umbrele trecutului apropiat ne vor bantui cel putin pana cand vom trece, din nou, la ora de iarna, cu intermezzo, aia de vara. Daca am ales calea dreapta sau ba, daca am acordat prioritate de dreapta sau nu, daca s-a invartit sau nu roata la masina ajunsa la indicatorul ” Stop ! „Daca, daca, daca… Daca am stiut care-i drumul cel bun, dar am ales ruta ocolitoare. Nostalgici dupa ce vor fi trecut momentele in care ar fi trebuit sa facem ceea ce trebuia, dar n-am facut.
Internetul va functiona cu o viteza in plus, la el nu este atentionarea de a functiona cu frana de motor, nu importa starea drumurilor sau cum nu si-au facut autoritatile datoria. Pe 15 ianuarie ne vom aduce aminte, in treacat, de Eminescu, ca o constanta de fatada a renasterii noastre. Altfel, am cam uitat cand s-a nascut si a murit Marin Sorescu. Este drept, cine-si mai aduce aminte de el, stie ca, intre idealurile oamenilor si realizarile acestora, exista un ecart mai mare decat cascada Niagara. Dar, e bine sa ne facem iluzii; putem construi o hidrocentrala, de la energia careia sa ne aprindem macar o tigara. Si astfel, valuriti in fum, vom avea aspiratii din nou. Este drept, ambele dauneaza sanatatii fizice si mentale. (Disperarea si speranta au acelasi numitor comun : iluzia). Ceva mai tarziu, prin octombrie, ne vom aduce aminte ca-n decembrie a murit Nichita Stanescu.
Acelasi va ramane si calibrul pistolului pus la tampla de musulmani – 7,62. Sau, mai mic, daca-i Kalasnikov. Desigur, vom fi mai crestini de-a lungul celor 362 de zile si cateva ore cat a mai ramas pana la viitorul Revelion. La debut de sezon politico-social, avem parte de filmul lui Mungiu, patru saptamani, trei luni, doua zile si un DVD bagat pe gat. Propunerea de arest preventiv va fi tot de 29 de zile, cat are februarie in anul curent, bisect. Vom avea, astfel, la dispozitie, 24 de ore in plus, timp in care, conform statisticienilor, la scara mondiala, se petrec o mie de divorturi pe zi. La nivel micro, amiabil, pe motiv de incompatibilitate dupa caz, lucrurile stau la modul: „Tu ramai cu silicoanele tale, eu ma intorc la Heiddeger al meu !”
Cu plus si minus se va juca Petrom in sarabanda preturilor la benzina, iar leul se va lupta cu euro pentru recastigarea valorii artificiale.
Toate vechi si noua toate. Zice-se ca lumea, in general, n-a progresat decat intr-un singur mod: azi, cand vede o mlastina, nu mai intra otova in ea, ca acum cateva mii de ani, ci are stiinta ocolirii. Dar, ce te faci daca te-ai nascut in smarc ? Intre idealurile oamenilor si indeplinirea lor exista o diferenta mai mare decat insasi idealul. Fumand, in locuri special amenajate, nostalgici dupa ce va fi trecut sorocul fiecaruia, de ce ne-om fi bucurand mereu la cumpana dintre ani, cand avem restante cat o viata ?
Florin TANASESCU