Cu ceva timp in urma, o discutie prelungita cu Dan Gheorghe – seful Serviciului pentru situatii de urgenta al Primariei Comarnic – „a alunecat” spre filosofia vietii si spre unele aspecte aflate, oarecum, dincolo de perceptia cotidiana. Interlocutorul nostru – „pasionat de toate nebuniile din lumea asta”, dupa cum singur recunoaste, pasiune care, nu-i exclus, ar putea sa fie generata si de o…”defectiune profesionala” – avea sa ma antreneze, astfel, intr-un dialog pe un subiect care, probabil, il framanta mintea de foarte mult timp: arma psihologica!

• Paranormalul ucide

– Domnule, cu toate tratatele internationale si cu toate declaratiile si pozitiile exprimate impotriva razboaielor, tot mai multi recurg la arme neconventionale.
– De unde deduceti aceasta?
– Din faptul ca, in destule locuri de pe Pamant se fac studii, cercetari si achizitii de persoane cu posibilitati paranormale.
– Si ce legatura au acestea cu razboiul psihologic pe care-l percepeti ca o posibilitate?
– Se spune ca o astfel de persoana poate comanda unui om sa sara pe geam fara alte demersuri prealabile.
– Ei si?
– Aceasta inseamna ca poate fi stapanul altuia. E-adevarat, nu stiu in ce masura, un om cu capacitati paranormale poate sa-l determine pe un altul la actiuni comandate, nu stiu cat de stapan poate fi pe respectiva persoana, dar sunt dovezi ca deja, se fac astfel de experiente, de exercitii.
– Ce vedeti grav in asemenea lucruri?
– In astfel de situatii nu poate fi vorba decat despre perfectionarea armei psihologice. Iar aceasta este extrem de periculoasa deoarece niciodata nu i se vor putea evalua consecintele. Si este cu atat mai grav deoarece ea poate fi extinsa la nivel national, continental, global.
– Nu credeti, totusi, ca ideile dumneavoastra despre arma psihologica sunt un pic catastrofice?
– Domnule, arma psihologica este pur umana. Este creata sa actioneze asupra indivizilor, asupra maselor mari de oameni. Si este extrem de periculoasa pentru ca se adreseaza direct subconstientului, ceea ce este greu sau foarte greu de detectat si imposibil de anihilat. O reactie impotriva acesteia s-ar putea produce doar cand se constata efectele ei, luandu-se unele contramasuri.
• Antraxul – un mic copil
– Ati putea da un fel de exemplu de un asemenea procedeu?
– Din ceea ce am studiat, din dezbaterile unor personalitati interesate si din evaluari ale unor evenimente se poate considera ca, de exemplu, chiar atacul cu antrax ar putea fi efectul armei psihologice. Amploarea care i s-a dat initial nu s-a regasit in efecte deoarece, pana la urma, s-au constatat putine cazuri concrete si foarte dispersate pe glob. Practic, initial, la declansarea atacului, acesta a fost considerat real si s-a vorbit despre masuri extrem de costisitoare si la scara mare, pentru ca, dupa cateva zile, totul s-a estompat.
– Cine credeti ca ar putea recurge la asa ceva?
– Arma psihologica poate fi utilizata, de exemplu, de un stat sau de mai multe state impotriva altora, de firme impotriva concurentei pentru ocuparea pietei de desfacere. De asemenea, ea poate fi utilizata si in mediul social sau poate genera caderea unui guvern, poate desfiinta un partid. Nu uitati ca o astfel de arma folosita in mass-media poate crea un curent de opinie care sa genereze scaderea cifrei de afaceri a uneia sau mai multor firme, sa distruga, pur si simplu, o persoana, sa falimenteze o banca etc. Dupa cum la fel de bine poate fi folosita pentru mentinerea unui guvern in functiune sau a unei firme intr-o zona favorabila acesteia.
• ONU, bombardata pentru petrolul irakian
– Vedeti folosita o astfel de arma intr-un eventual al treilea razboi mondial?
– Al treilea razboi mondial exista deja, ne aflam in el. Ideea existentei armelor nucleare in Irak a fost o arma psihologica declansata chiar in ONU cu scopul de a distruge sistemul politic din statul irakian si pentru a crea posibilitatea accesului la petrolul acestei tari. Dar nu-i exclus sa se fi urmarit si testarea unor noi arme, a nivelului de pregatire de lupta al armatei americane sau chiar identificarea unor noi oportunitati de afaceri in zona.
– Cat de competitiva este, in opinia dv, arma psihologica, comparativ cu cele conventionale?
– Sunt convins – avand in vedere puterea de patrundere pana in ultimul catun – ca pentru dezvoltarea si perfectionarea ei se depun eforturi uriase, ca intr-un loc, undeva pe glob, aceasta este utilizata, tinand cont ca si armele conventionale sufera schimbari esentiale fata de cele pe care le stim. Arma psihologica este astfel folosita inainte de declansarea ostilitatilor prin denigrarea guvernelor, crearea unei anumite stari de spirit in randul populatiei, cu efect asupra schimbarii atitudinii maselor. Este clar, asadar, ca orice mare stat major al armatei unei tari perfectioneaza o astfel de arma pentru a o putea folosi in momentul oportun.
A consemnat
Leon CHIRILA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentHandbal feminin
Articolul următorSaracie