S-ar putea spune ca, de sapte ani, etnia rroma din Prahova isi cauta identitatea, cata vreme, din 2001 si pana azi s-au tot organizat simpozioane cu tema „Cine suntem ?” Pe de alta parte, se repun pe tapet, dupa cum ne-a precizat consilierul pe problemele rromilor din cadrul Primariei Ploiesti, Ion Micuta, problemele etniei. Si, nu in ultimul rand, se urmareste promovarea adevaratei identitati care este, in opinia aceluiasi interlocutor, „cu totul si cu totul alta decat cea prezentata si, nu de putine ori, deformata, in contextul evenimentelor din Italia”.
Pe cale de consecinta, a saptea editie a simpozionului „Cine suntem”, desfasurata la Cercul Militar din Ploiesti a reunit peste o suta de elevi din clasele I-IV, carora le-au fost prezentate „Modele de succes pentru etnia rroma”. De altfel, aceasta a fost si tematica intalnirii, prin care s-a dorit a se contrabalansa imaginea negativa creata in societate vizavi de aceasta categorie. Discriminarea pozitiva a „summit”-ului a constat in prezentarea unui spectacol literar-artistic exclusiv in limba rromani, angrenat in evenimentul cultural fiind si corul bisericii de rromi de la Boldesti-Scaeni… In contextul folcloric, s-au mai facut auzite si vazute cantece, colinde, poezii si, respectiv, dansuri neintelese de profani, dar, cu adanca semnificatie pentru conationali.
Universal accesibila – dupa principiul cultura nu cunoaste frontiere – a fost, insa, expozitia de icoane pe sticla, realizate de catre elevii Scolii „Anton Pann”. Acesta ar fi unul dintre exemplele care sa ateste ca rromii nu sunt buni doar la a ghici in carti, a confectiona tuciuri sau a potcovi cai.
Iar daca s-a facut vorbire despre modele, acest lucru nu a tinut de domeniul abstractului si, cu atat mai putin de reevocarea elitelor nationale, gen Ion sau Madalin Voicu. Zece personalitati din Prahova au primit diplome prin care li se recunosc efortul si, implicit, realizarile pe taram social sau cultural.
Si, consecventi principiului ca nu poate ramane nimeni de caruta, toti participantii la eveniment – fie ca au fost artisti care s-au produs pe scena, autori ai expozitiei mai sus-amintite sau simpli spectatori – au primit, din partea organizatorilor, daruri in contul sarbatorii crestine Sfantul Nicolae.
Cat despre adaptare, la aceasta a saptea editie a simpozionului „Cine suntem ?”, problema s-a pus in sens invers; cum s-au integrat reprezentantii Primariei, ai Prefecturii, ai Culturii la eveniment ? Intrebare cu raspuns inclus, cata vreme amintitele institutii au fost parteneri sau sponsori in organizarea colocviului.
T.FLORIN