Este un preparat culinar realizat din felii fine de carne sau de peste. Este neologism de origine franceza, limba in care se scrie „escalope” si se pronunta „escalop”.
De ce scriem despre acest fel de mancare ? Pentru ca pe lista de bucate (meniul zilei) a unui restaurant din Capitala era scris „esculap”, ca denumire a preparatului culinar la care ne referim.
Si, ca sa nu fie confundati cei doi termeni – „escalop” si „esculap” – suntem datori a-l explica si pe al doilea.
Cand este scris cu litera initiala majuscula, Esculap, el are valoarea morfologica de substantiv propriu si constituie numele zeului medicinii la romani (avandu-l corespondent la grecii vechi pe Asclepios). Acelasi cuvant, cand este grafiat cu litera initiala minuscula, esculap, capata valoarea gramaticala de substantiv comun si inseamna medic foarte bun, vestit. Asa se spune in „Le Petit Larousse” din 1995 („Medecin repute”), in timp ce pentru autorii DEX-ului „esculap” semnifica „medic”, ceea ce inseamna ca oricarui medic, nu doar celui renumit, i se poate spune „esculap” (in sens metaforic desigur).
In cateva articole am scris despre nume proprii (Dulcineea, Iuda, Mecena, Quisling etc.) devenite substantive comune (dulcineea, iuda, mecena, quisling etc.), asemenea substantivului care a fost analizat mai sus (Esculap – esculap).
Procedeul invers constand in substantive comune, folosite si ca substantive proprii, indeosebi ca nume de familie (sigur ca in contexte diferite), este mai productiv. Din multimea de exemple ce se pot da (butoi-Butoi, cocos-Cocos, cojocar-Cojocaru, fluture-Fluture, gaina-Gaina, lup-Lupu, padurar-Paduraru, popa-Popa, vulpe-Vulpe etc.) ne oprim la bimbasa-Bimbasa, sultan-Sultan, terziman-Terziman, ataman-Ataman. Iata intelesurile ultimilor patru termeni: bimbasa (comandant peste 1.000 de militari turci), sultan (monarh in state musulmane), terziman sau tergiman (traducator), ataman (conducator al cazacilor). Unul dintre cititorii rubricii acesteia este student si se numeste Bimbasa. Ii promiseseram ca vom da si in scris semnificatia numelui sau de familie.
Mihai Stere DERDENA