PD-L GHIVECI

De vreo doua zile, avem o noua formatiune politica, Partidul Democrat – Liberal, care a rezultat din fuziunea, comasarea, unirea, infratirea fostelor PD si PLD, mai cunoscute pentru virulenta si neastamparul lor din ultimul timp. Mariajul acestor partide vine dupa ce, anterior, democratii – impinsi de la spate de presedintele Traian Basescu – au facut un salt fara precedent in politica damboviteana, schimbandu-si doctrina de stanga – cu care au inceput sa intre la inima romanilor, cu una de dreapta. Aceasta deoarece liderul lor spiritual a sesizat un culoar liber pe zona democrat-crestina europeana si a considerat ca-i momentul ca respectivul sector, cu multe banci in fata, sa fie ocupat de…enoriasii sai care, oricum, erau debusolati si ajunsesera spre limita pragului electoral de acces in Parlament. Cum era firesc, fratii europeni intru doctrina i-au sprijinit – dupa ce le-a cerut sa jure ca se vor lepada de satana – foarte puternic daca tinem cont ca, chiar si dupa disparitia PD in ghiveciul PD-L, democratii inca mai sunt onorati, de sondajele platite de sponsorii europeni, cu 40% dintre sufragiile electoratului roman. Dar asta este o alta poveste, de asemenea, foarte curioasa, deoarece si la europarlamentare, aceleasi firme de sondare le dadeau democratilor peste 40% dintre voturile romanilor dar, la numararea acestora, s-au gasit doar vreo 28 de procente !?!
Asadar, acum, curiozitatea de care trebuie sa ne legam, vizavi de noul copil politic al tarii, este doctrina acestuia. Spuneam, anterior, ca inca de la inceput, de la ruperea din trunchiul FSN-PDSR, autointitulatii democrati nu prea au stiut ce doctrina au, bajbaind prin social-democratie, depasind, periculos, granita spre dreapta, manjindu-se, apoi, si cu nuante liberale, pana au ajuns la acel amenintator 6% dintre sufragii, cand au fost luati la remorca de PNL. Manuind cu maiestrie vrajba, sabotarea aproapelui, tradarea, PD-ul a ajuns „fruncea” preferintelor electorale si a trecut cu avant, fara perdea, fara jena fata de cetateanul cu drept de vot, pe dreapta esichierului politic, inghitind, hulpav, un alt pui de partid – PLD.
Cu toate declaratiile facute acum, de catre reprezentantii de la varful noului partid PD-L, doctrina acestuia a ramas tot neclara pentru omul de rand care, este foarte adevarat, doreste o schimbare reala a clasei politice romanesti. De la Emil Boc – catelusul lui Basescu, si Theodor Stolojan – lacheul aceluiasi, aflam ca noul partid se va situa pe zona de centru-dreapta a politicii noastre, dar ca „va integra in structura sa si principii liberal-democrate”. Cu alte cuvinte, noul PD-L va fi crestin-democrat, democrat, liberal-democratic, popular-european si toate cate vor mai fi prin zona aceea ca sa aiba cat mai multa sustinere. Este, astfel, un fel de ghiveci doctrinar, derutant pentru romani care, daca stam bine sa analizam, vom observa ca au mai aruncat peste bord mai multe astfel de formatiuni ce au dorit sa-i traga pe sfoara cu doctrine…sforaitoare. E-adevarat, in Occident, este alta cultura politica, alta religie, altfel isi fac cruce multi dintre fratii nostri europeni. Dar aceasta nu inseamna ca se pot copia traditii si modalitati de viata doar de dragul voturilor. Iar primul semnal ca tot ceea ce scriu acum este veridic o constituie chiar un sondaj care arata ca noul PD-L ar ajunge abia la vreo 23 de procente dintre preferintele electoratului, fata de aproape jumatate pe care le-ar fi luat, impreuna, cele doua partide, inainte de a fi ajuns… ghiveci !
Leon CHIRILA