Mos Craciun, asa cum il cunoastem noi, Santa Claus, Pere Noel sau Sinterklaas, denumiri pe care le poarta in alte parti ale lumii, vine la copiii de pretutindeni, aducandu-le daruri in fiecare an. Aceasta Sarbatoare a Craciunului este incarcata de traditii si simboluri dintre cele mai diverse pe intreg mapamondul.
Pentru englezi, Craciunul reprezinta cea mai importanta Sarbatoare a anului, pregatirile incepand cu mult inainte, brazii putand fi gasiti in magazine inca din octombrie.
Copiii olandezi il asteapta pe Sinterklaas, care vine din Spania pe un cal alb si lasa daruri in sabotii din lemn. In ajunul sosirii Mosului, ghetutele sunt umplute cu fan si zahar pentru calul mosului, iar dimineata cand se trezesc micutii le gasesc pline cu daruri, cu nuci si bomboane.
Intr-una dintre tarile nordice, Finlanda, copiii primesc daruri de la Joulupukki, care vine din tinutul Korvatunturi, un taram in forma de urechi, despre care se spune ca ar fi unealta cu care Mosul asculta daca micutii sunt cuminti. In Suedia, Mos Craciun ia forma lui Jultomte, care are o infatisare diferita, fiind reprezentat ca un pitic imbracat in rosu, cu barba alba.
In Spania, cadourile sunt impartite copiilor de cei trei magi, de doua ori pe an, la 26 decembrie si la 6 ianuarie. In Italia, Mos Craciun poarta numele de Babbo Natale si are nevoie de ajutoare, o batrana vrajitoare, numita Befana, care se strecoara pe hornuri si lasa cadourile langa bradul impodobit. In Costa Rica, Columbia si Mexic, darurile sunt aduse de catre Nino Jesus (Copilul Iisus), in timp ce japonezii celebreaza Craciunul cu lanterne, papusi si aranjamente florale, impreuna cu Jizob, care este Mosul autohton.