• O acumulare de gaze a facut sapte victime si a distrus o casa

Sapte persoane – dintre care doi copii – au fost ranite, ieri dimineata, in urma unei explozii, insotite de un incendiu, la o casa din Breaza. Trei autospeciale apartinand Detasamentului de pompieri de la Campina au ajuns la locul sinistrului. Deflagratia s-a produs in jurul orei 5,30, cauza fiind – din cate sustin reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) – o acumulare de gaze sub imobilul respectiv. Desi, paradoxal, incalzirea se facea, in acesta, cu lemne, fara a exista niciun racord la reteua de gaze. In urma cu cateva zile, o conducta de gaze – care trece, se pare, la aproximativ 40 de metri de casa distrusa- s-a spart, lucratorii care au intervenit fiind beti morti, la momentul interventiei, dupa cum au decla-rat vecinii. De altfel, dupa cum au mai spus reprezentanti ai ISU, oricare alta casa putea sa sara in aer. Tragicul eveniment s-a intamplat, insa, in prima dintre ele, in care s-a aprins lumina in zorii zilei, de catre un membru al uneia dintre cele doua familii care locuiau in cladire. Sase locatari ai imobilului – doua femei si doi barbati, cu varste cuprinse intre 30 si 37 de ani si doi copii, de 10 si, respectiv, 11 ani – au suferit arsuri pe diferite parti ale corpului. De asemenea, o a saptea persoana si-a luxat mana. Victimele au fost transportate initial la Spitalul din Campina, patru dintre ele fiind, apoi, transferate la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti. Din pacate, starea grava a unuia dintre barbati a impus, dupa o prima interventie chirurgicala facuta la Ploiesti, transferarea la Spitalul de Chirurgie Plastica din Bucuresti. Aseara, acesta era atent monitorizat, iar medicii erau rezervati avand in vedere starea pacientului. Si fetita in varsta de zece ani a fost spitalizata in Bucuresti, aceasta inregistrand arsuri pe 20 la suta din suprafata corpului.
Dupa cum ne-a precizat primarul orasului, George Maracineanu, in casa se mai aflau inca doi copii, care nu au fost raniti, ei dormind intr-un alt corp al cladirii. Tot edilul ne-a mai spus ca va solicita Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sa aloce cate 1.000 de lei fiecarei familii afectate. Au ars aproximativ 30 de metri patrati din suprafata acoperisului, iar trei camere si un hol au fost deteriorate, in casa nemaiputandu-se locui.
Colegii celor doi copii, care invata la Liceul „Aurel Vlaicu” din Breaza, s-au aratat solidari cu acestia, trimitandu-le mesaje de incurajare. In plus, atat elevii, cat si dirigintii claselor unde invata vor strange, la randu-le bani, pentru a-i ajuta. Din primele cercetari a reiesit ca doua conducte imbinate s-au deplasat si au produs o scurgere de gaze, ca urmare s-a intrerupt alimentarea pe circa trei kilometri.
Seful ISU, Marian Burloi, a declarat ca a fost declansata o ancheta.
L. ChirilA
Fl.TANASESCU