La inceputul acestei saptamani, Primaria orasului Sinaia si Camera de Comert si Industrie Prahova au organizat cea de-a doua editie a expozitiei culinare intitulate „Sinaia in Bucate”. Manifestarea, gazduita de Cazinou, s-a bucurat de participarea reprezentantilor a 17 restaurante si cofetarii de pe Valea Superioara a Prahovei. Intrarea a fost libera pentru toata lumea, vizitatorii putand sa manance pe saturate.
• Vaslasii cu picioarele de portocala
La masa prezidata de bucatarul Gheorghe Cerbu, se formase o coada de fotografi. Formele asamblate de acesta din fructe, legume, produse de carmangerie si vietati marine l-ar fi facut invidios si pe pictorul Giuseppe Arcimboldo.
O caleasca de fructe de mare era trasa si manata de niste languste rozalii (foto1). Rotile calestii erau confectionate din sfecla alba, osiile – din morcovi, caleasca – dintr-un dovleac alungit, iar hamurile prin care crustaceele isi transportau povara – din ridiche alba. Intreaga procesiune era desfasurata pe un platou ovoidal, presarat cu fire de marar.
Intr-un imens bostan, decupat in forma de arca, calatorea o salata pestrita, din peste afumat si legume (foto2). Pe marginea bostanului, carmuind corabia, doua duzini de vaslasi. Aveau capul din masline, gatul din felii de castravete, pieptul si bratele din bucatele de stavrid, iar picioarele le erau articulate din cate-un sfert de portocala. La prova arcei, fusese pregatita o punte mobila prin care salata si matelotii aveau sa debarce direct in farfurii.
• Opt prepelite si un curcan
Elena Chiriac ne-a prezentat fantasmele plasmuite la cofetaria sa din Busteni. O casuta de munte, din ciocolata alba, se ridica in mijlocul unui tort cu doua etaje. Casuta era imprejmuita de mici zaplazuri din ciocolata maronie, avea acoperisul nins cu praf de cocos si curtea troienita cu frisca. O ghirlanda de mini ecleruri cu vanilie marginea acest imobil alpin. Alt tort, tot de ciocolata! O inimioara crem fusese culcata pe o carte de culoare maron. In inimioara erau prinsi trei trandafirasi rosii si un nufar alb, aureolat de cateva frunze de stejar.
Din partea unui restaurant inrudit cu cofetaria Elenei Chirac, bucatarul Gheorghe Lupu pregatise un crap, acoperit cu felii fine de castravete, ca de niste solzi translucizi (foto3). Jur-imprejurul pestelui, ca un lant de geamanduri, fusese dispusa o salba de lamai. Pe o tava alaturata, se lafaiau doua jumatati de curcan impanate cu mere, prune, smochine, caise si cirese confiate. Cele doua parti ale curcanului stateau proptite intre cateva fructe de ananas, ciorchini de struguri si o rulada din piept de rata umpluta cu ficatei de pasare. In trupul curcanului fusesera infipte patru frigarui a cate doua prepelite rascoapte. Era o forfota mare de flashuri si in fata acestei mese, fotografi de ocazie dorind sa imortalizeze ceea ce nu aveau sa mai poata manca.
• „Am putea sa-i taiem o ureche?”
Un purcel de lapte rumen-auriu statea tolanit pe un platou de oglinda. Coada, teapana si verticala, ii fusese varata intr-o teaca din staniol. Pe post de ochi, doua masline negre ii confereau o privire melancolica. Soriciul ii fusese ornat cu cativa serpisori din unt. Purcelului ii tineau de urat o garnitura de cartofi copti – dresi cu pasta de cascaval si un lung aliniament de felii de rulada. Totul, desfasurat pe o miriste rara formata din cartofi pai. In colturile tipsiei de oglinda, asemenea unor turnuri de observatie, erau plasate cateva legume mari, scobite si umplute cu o plevusca de zarzavat. Vizavi de purcel, se afla un palc de pastravi asezati pe un pat din salata de telina si inconjurati de un alai de banuti din lamaie. Autorul acestui decor: maestrul culinar Aurel Podar. Un vizitator s-a apropiat de purcel, l-a privit cu stupoare si i-a adresat maestrului o intrebare: „N-am putea sa-i taiem macar o ureche?”.
• „Sunt un gurmand”
Primarul Vlad Oprea nu si-a putut ascunde satisfactia personala fata de abundenta spectacolului oferit de bucatari: „Ma bucur ca am reusit sa organizam si cea de-a doua editie a acestui festival. Produsele expuse sunt foarte apetisante. Eu sunt un gurmand, iar acesta este si unul dintre motivele pentru care am sustinut reorganizarea acestei manifestari. Fata de anul trecut, remarc o calitate mult mai buna a prezentarilor”.
Mai putin intimidat de podoabele culinare expuse in Sala Oglinzilor s-a dovedit a fi vicepresedintele CCIP, Dumitru Taporea: „Aceasta este cea de-a doua editie a festivalului gastronomic intitulat «Sinaia in Bucate». Speram ca prin astfel de initiative, turismul prahovean si, in special, turismul din Sinaia sa aiba de castigat. Festivalul este in crestere si speram ca, in anii urmatori, aceasta tendinta sa fie confirmata”.
Ionut STANESCU














