Unitatile de cazare din statiunile de pe Valea Superioara a Prahovei percep, si pentru Sarbatorile de la sfarsitul acestui an, tarife foarte ridicate. Motivul? Cererea turistica mare, care le confera un control deplin in relatia vanzator-cumparator. Pentru proprietarii de pensiuni si hoteluri cu vad indeobste modest, Craciunul si Revelionul reprezinta singurele momente cand pot jongla cu preturile dupa bunul plac, fara a se teme ca vor ramane cu camerele goale. Astfel, desi tarifele pentru un pachet de Revelion oscileaza intre „minime” de 1.200 de lei de persoana si maxime de circa 2.500 de lei, peste 85 la suta dintre spatiile de cazare de pe Valea Prahovei au fost deja rezervate pentru noaptea dintre ani. Daca au ratat ocazia sa-si faca o astfel de rezervare si tin mortis sa-si petreaca o parte din vacanta de iarna la munte, turistii pot inca opta pentru un sejur de Craciun, multe unitati de cazare mai avand camere disponibile pentru aceasta perioada. De altfel, preturile pentru un sejur de Craciun sunt, in multe cazuri, la jumatatea celor percepute pentru sejurul de Anul Nou.
La un hotel de patru stele din Sinaia, pachetul de Revelion costa 4.300 de lei pentru doua persoane – turistilor fiindu-le promis ca vor avea parte, pe langa cina festiva, de un program artistic, de o tombola cu premii si de un foc de artificii. La aceeasi unitate de cazare, pachetul de Craciun costa 2.400 de lei, copiii de pana la sapte ani beneficiind de gratuitate totala, daca dorm in aceeasi camera cu parintii. Preturile unui pachet de Revelion coboara cu 20 pana la 25 la suta cand vine vorba despre hotelurile de trei stele din aceeasi statiune: 3.400 de lei, la o unitate din apropierea Castelului Peles sau 3.200 de lei la un hotel situat in centrul orasului. Cea mai ieftina solutie de a petrece Anul Nou in Sinaia, nerenuntand totusi la un grad minim de confort, o reprezinta hotelurile de doua stele, pretul unui pachet de Revelion la aceste unitati de cazare atingand circa 1.500 de lei.
Nici in Busteni situatia nu este mai roza pentru buzunarele turistilor. La un hotel de trei stele din Poiana Tapului – laudat pentru amplasamentul sau „indepartat de aglomerarile urbane si de poluare”, desi este situat pe DN1 – pachetul de Revelion, pentru doua persoane, costa 3.300 de lei.
La capitolul preturi piperate, nu au ramas deloc in urma nici pensiunile din Azuga. Desi, pe ansamblu, aceasta statiune este mai putin atractiva decat suratele ei de pe Valea Prahovei, principalul atu al proprietarilor de spatii de cazare de aici consta in aceea ca, deocamdata, aceasta localitate dispune de cele mai bune partii de schi din judetul Prahova: Sorica si Cazacu. Astfel, la o pensiune de trei stele, pachetul special de Revelion – sase zile de cazare, mic dejun in regim de bufet suedez, masa festiva in noaptea de Anul Nou si cina traditionala in ziua de 1 ianuarie – costa 1.620 de lei. In jurul unor preturi asemanatoare se invart si tarifele percepute la pensiunile de doua stele, un sejur de sase zile, pentru o persoana costand 1.520 de lei.
(I.S.)