Decizia Sinodului Bisericii romane de a infiinta episcopii pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei tensioneaza din nou relatiile dintre Romania si Rusia. Episcopul Egorievski Mark a declarat ca prin aceasta masura “se creeaza impresia ca Biserica romana este o jucarie in mainile politicienilor de orientare nationalista”.
“Este o aventura expansionista de culoare nationalista si un act direct, care duce la scindarea lumii ortodoxe”, a declarat vicepresedintele Departamentului pentru relatii externe al Patriarhiei Moscovei, episcopul Egorievski Mark.
Mai mult, episcopul Mark a atras atentia asupra faptului ca eparhiile instituite de Sinodul Bisericii Romane vizeaza nu doar teritoriul Moldovei, dar si teritoriul Ucrainei, prin regiunile Bucovina si Odessa.
De altfel, intr-un comunicat al Sinodului Bisericii ortodoxe a Moldovei se arata ca “actiunile provocatoare ale Patriarhiei Romane sunt periculoase pentru statalitatea Moldovei”.
In replica, Biserica Ortodoxa Romana sustine intr-un comunicat ca reactivarea celor trei episcopii romanesti – de Balti, de Cantemir si de Dubasari – prin decizia Mitropoliei Autonome a Basarabiei, a fost o actiune fireasca.
In comunicat se mai arata ca prin aceasta decizie privind noua configuratie bisericeasca din Republica Moldova, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane nu a facut decat sa recunoasca juridic aceste eparhii, fara a avea vreo intentie sa genereze conflicte intre Patriarhia Romana si Patriarhia Moscovei.