considera Ludmila Sfirloaga – consilier judetean, vicepresedinte al Congresului Puterilor Locale si Regionale din Consiliul Europei
– Doamna vicepresedinte, am aflat ca, abia intoarsa din Italia, ati trimis un mesaj celor de-acolo in legatura cu evenimentele care au afectat relatiile noatre cu aceasta tara. Despre ce este vorba?
– Am transmis, intr-adevar, o scrisoare colegilor din delegatia italiana la Congresul Puterilor Locale si Regionale din Consiliul Europei, in care am abordat aspecte ale situatiei create acolo de ultimele acte de violenta ale caror victime au fost atat cetateni italieni, cat si romani. Si am scris mai ales sub imperiul impresiilor, al momentelor petrecute foarte recent la Brescia unde, in cadrul unei delegatii a Consiliului Judetean, am participat la manifestarea traditionala Euro Prahova 2007. Acolo si atunci, nimic nu lasa sa se intrevada o depreciere a relatiilor romano-italiene, pentru ca noi am aratat italienilor ceea ce facem in mod obisnuit, pasnic si remarcabil, in toate domeniile – economie, administratie, cultura; le-am prezentat traditii si produse specifice romanesti, posibilitatile de colaborare care, de altfel, ne-au apropiat dintotdeauna.
– Tinand cont ca acum suntem si noi in Uniunea Europeana, evenimentul la care ati participat a fost unul mai special ?
– Mesajul transmis de noi acolo a fost ca suntem un popor normal, intr-o Europa pe care o consideram normala. Cu alte cuvinte, am aratat italienilor, cum se spune, pe viu, ca suntem, si ca membri ai UE, o tara normala, ca suntem oameni normali, cu care se poate colabora, ca avem rezultate prestigioase in multe domenii si ca meritam atentie.
– Cu toate acestea, evenimentele care s-au petrecut, as spune, neasteptat – cu agresiunea unui roman asupra unei italience, care apoi, a decedat, si cu o prima manifestare de xenofobie a italienilor – au cam diluat efectele eforturilor delegatiei prahovene pe meleaguri bresciene. Credeti, asadar, in succesul demersului dv?
– Este foarte adevarat ca, de foarte scurt timp, toata Italia, intreg poporul acestei tari sunt porniti impotriva romanilor si a Romaniei, din cauza unui eveniment iresponsabil care, in acelasi timp, a diminuat drastic efectele eforturilor tuturor romanilor de a demonstra ca suntem, cum spuneam, o tara de oameni normali. Iata de ce le-am transmis colegilor italieni, pe de o parte, ca regret si ca toti romanii de buna credinta regreta enorm ca o persoana nevinovata a cazut victima unei agresiuni, dar, pe de alta parte, ca avem si o responsabilitate fata de toti cetatenii romani, oriunde s-ar afla, motiv pentru care nu trebuie deschisa o cutie a Pandorei din care sa se reverse valurile de rasism si xenofobie.
– Dar nu cumva responsabilitatea romanilor are si o alta nuanta, vizavi de gestul conationalului nostru acuzat de crima?
– Stiu la ce va referiti; omul avea cazier, era cunoscut ca avand manifestari periculoase, fata de care institutiile noastre de justitie trebuiau sa-i restrictioneze libertatea de miscare. El nu trebuia lasat liber pentru a mai face o victima, cum a fost Giovanna Regiani.
– Si-acum, precum se vede, o tragem toti…
– Dupa parerea mea, din cauza unei situatii, e-adevarat, de exceptie, nu trebuie sa sufere intreaga comunitate de romani din Italia, nu trebuie sa fie prejudiciate relatiile dintre poporul roman si cel italian. Infractionalitatea nu are nationalitate! Nu toti romanii sunt infractori, dupa cum nici italienii nu s-au nascut toti cu fata la Dumnezeu!
– Cum vedeti indepartarea de aceasta conjunctura cu totul nefericita?
– Daca suntem intr-o Europa unita, oamenii trebuie sa munceasca peste tot, oriunde doresc. Oamenii politici ai Europei trebuie sa actioneze astfel incat sa asigure deschiderea pietei muncii, care, de altfel, rezolva multe dintre problemele sociale din fiecare tara. Mai mult decat atat, pentru ca omul se naste liber, iar dreptul la munca este unul dintre cele mai importante si mai…garantate, atunci cred ca nu trebuie sa se faca uz de vreo restrictie.
– Restrictiile, precum se-aude, ii vizeaza doar pe romanii din Italia…
– Tocmai de aceea am si subliniat; stiu ca factorii de decizie din Italia nu impartasesc aceasta fobie impotriva romanilor. Ceea ce se intampla totusi, acolo, este o reactie a oamenilor de pe strada, a oamenilor pur si simplu, care au fost mai puternic influentati de evenimentele prezentate de presa, cu subiecte ce abordau doar comportamente si fapte neortodoxe ale romanilor. Dar nu romanii sunt cei care sperie Italia, pentru ca sunt suficienti delincventi si de alte nationalitati.
– Credeti in ceea ce spuneti?
– Bineinteles si chiar am argumente. Iata, de exemplu, am apreciat declaratiile recente ale demnitarilor Giuliano Amatto, Massimo D’Alema si Valter Veltroni – acesta din urma primarul Romei – care si-au asumat responsabilitatea pentru calmarea populatiei si revenirea la normalitate. Opiniile lor se alatura astfel, altora care doresc, de asemenea, ca situatia sa nu fie exacerbata si sa se linisteasca apele, cum spunem noi, romanii.
A consemnat
Leon CHIRILA