Sacrificarea porcilor pentru Craciun va fi realizata numai dupa ce animalele au fost asomate (anesteziate total – n.r.) cu un pistol cu glont captiv, medicii veterinari urmand sa fie instruiti in aplicarea acestui procedeu. „Sacrificarea porcilor pentru Sarbatorile de Craciun se va face cu respectarea normelor pentru bunastarea animalelor in timpul sacrificarii. Pentru identificarea celei mai viabile solutii, conducerea ANSVSA a avut o serie de consultari cu reprezentanti ai conducerii Colegiului Medicilor Veterinari din Romania. In urma intalnirilor, s-a decis ca medicii veterinari imputerniciti (medicii concesionari) sa aplice procedeele de asomare permise pentru specia porcina”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). ANSVSA si Colegiul Medicilor Veterinari au convenit ca metoda de asomare utilizata sa fie cea a pistolului cu glont captiv, metoda prin care acesta patrunde in creierul animalului si ii distruge sistemul nervos central. Pentru ca medicii sa asomeze corect animalele, Autoritatea Veterinara organizeaza in aceasta saptamana instruiri cu medicii veterinari din cadrul compartimentelor de bunastare animala ale directiilor sanitare veterinare judetene, care vor instrui, la randul lor, medicii concesionari, in perioada 26-30 noiembrie.