Romanii cheltuiesc pentru servicii doar 17% din totalul veniturilor, in timp ce pentru alimente aloca 38%, iar achizitia marfurilor nealimentare are o pondere de 45%, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.
El a aratat ca in tarile dezvoltate serviciile au o contributie cuprinsa intre 60% si 80% la PIB, in timp ce „noi (Romania – n.r.) de o scurta vreme am reusit putin peste 50%”.
„Nivelul cheltuielilor pentru mancare este foarte ridicat avand in vedere ca o definitie americana a saraciei spune ca o familie este saraca daca cheltuieste mai mult de o treime din venituri pe alimente”, a spus Vasilescu.
„Bulgarii, care traiesc la sud de Dunare unde e mai cald, au reusit sa transfere o pondere importanta de la mancare la servicii si sunt cu mult inaintea noastra la acest capitol. Noi am reusit sa transferam din tabloul marfurilor alimentare in tabloul marfurilor nealimentare, unde o mare parte din cheltuieli sunt destinate intretinerii locuintei”, a explicat Vasilescu.
Reprezentantul BNR a precizat ca o pondere importanta din cheltuielile care au fost transferate de la alimente s-au indreptat catre cheltuielile pentru caldura, energie electrica, apa si gaze.
„Romanii vor castiga mai mult peste o perioada, probabil ca vor si manca mai mult, dar si mai de calitate, insa ponderea alimentelor va fi mai mica pe tabloul inflatiei, crescand cea a serviciilor”, a precizat consilierul guvernatorului BNR.