Tineretul din ziua de azi vrea manele

Evolueaza obiceiurile, se adapteaza si lumea. Inainte se punea suta pe fruntea lautarului sau batista pe tambal. „Acum, nu prea se mai tine cont de traditiile astea. Eu, Stefan de la Barbulesti, am inceput cu muzica lautareasca. Tambal si bas. Dar, daca e cerere de manele, pe-astea le cant. M-am adaptat cerintelor, cum se zice”. Exista doua tabere, separate prin muzica de gen ? Pentru el, manelistul Stefan de la Barbulesti, nu. Se tine departe de contradictiile din societate. Nu-l intereseaza o lupta dintre George Pruteanu, de exemplu, si manelisti. Iar constanta dupa care se ghideaza, atat in ceea ce priveste genurile de muzica dar si prieteniile, este respectul. Conventia stabilita inainte de realizarea interviului: Nu vorbim despre castiguri materiale, casa personala, masini sau alte lucruri pragmatice. Ci despre arta…
Marele Bastan
Un hit in care se spune ” Imi place sa fiu in top/Number one in primul loc/Locul doi si locul trei /Sunt pentru dusmanii mei” nu-l caracterizeaza. Sunt inspirate din viata de zi cu zi. Este ceea ce vrea omul sa auda la o petrecere – nunta sau botez. Deci, lucrul este clar: continutul versurilor din Marele Bastan – „Eu sunt cel mai cel, sunt smecher de fel” este rezultatul auzitelor si vazutelor din societate. Iar el, artistul, le transpune pe scena, nimic altceva. Cat despre dusmani, zice ca nu are. Ba, ar avea asa, la modul generic, fiindca, vorba ceea, daca nu ii ai, nu existi. Or, el, Stefan de la Barbulesti, se afla de ani buni in topul manelistilor. Lucru care a insemnat munca, exercitiu si in afara scenei, ca altfel dai rasol. Cat despre eventualul pleonasm „Number one, pe primul loc”, sa vorbeasca ei cat or vrea carcotasii, este licenta manelistica.
Dupa sufletul si starea materiala
Solicitari de a canta vin de la sumedenie de oameni. Pretul, variabil. „Noi cantam la toate categoriile de oameni. La bogati si la saraci. Cand sunt mai saraci, ii intelegem, nu urcam pretul. Eu, unul, din partea mea, zic ca trebuie sa fii modest in meseria asta, chiar daca ai ajuns in varful piramidei. Numai astfel poti fi iubit de oameni”. Pe de alta parte, tot cantand, de mai bine de douazeci de ani, ajungand la o varsta ceva mai inaintata, tinand-o „tot asa, tot asa, cu aparitiile pe scena, poti deveni stresat. Cu timpul, este cazul sa ma retrag, dar predau stafeta fiului meu, al carui nume de scena este Narcis. Deja are cateva hituri, si lumea spune ca e bun”.
Prieten cu vedetele
Muzica fara frontiere. Deci, nu exista o breasla a manelistilor, inchisa, si o alta, a cantaretilor de muzica usoara sau populara. Exemplu concret: „Sunt prieten cu multi artisti: Marcel Pavel, Gabriel Cotabita, de exemplu. Cu ultimul ma intalnesc fie la spectacole, fie la mare. Mai stam de vorba la o cafea, discutam, de una, de alta, ca oameni suntem”. De altfel, nu poate sa aiba un desfasurator al tuturor celor care au cantat pe aceeasi scena cu el. Iar daca noi am intrebat la nimereala: Cu fetele de la ASIA ati cantat, raspunsul a fost, cum altfel ?, – „Sigur ca da”. Strainatatea ii este aproape, fiindca, „Am fost aproape peste tot. Germania, Italia, Elvetia, Franta… N-am fost in America, atat”. Totusi, la est, a vizitat doar Chisinaul, unde a fost primit de romanii de-acolo cu destula caldura. Cat despre Spania, ce sa mai spuna ? Cantece de dor, de veselie, de antren pentru romanii din Peninsula. „Desigur, m-am dus acolo la cerere, invitat, nu altfel. Daca plec cu familia doua-trei zile sau o saptamana, in concediu, e alta treaba”.
I-a cantat lui Mutu
A cantat la petreceri de fotbalisti. Lui Maldarasanu, de la Rapid, pe care il numeste „baiatul nostru”. De asemenea, si Nae Constantin a luat cunostinta de muzica lui. Totusi, apogeul artistic, printre fotbalisti, a fost Adi Mutu. ” Acum doi ani, avea niste petreceri cu prietenii. A preferat mai multe genuri de muzica, printre care si manele. E baiat cuminte, respectuos. De altfel, cred ca-i cel mai bun fotbalist la ora actuala> (…) I-am cantat de suflet, de dragoste, de copil. La astfel de petreceri, nu pun in repertoriu Marele Bastan. Depinde de categoriile sociale carora te adresezi. In general, la fotbalisti alterneaza manelele cu muzica lautareasca”. Intalnirea cu Mutu si vedetele sportive a fost reciproc avantajoasa, cata vreme Stefan de la Barbulesti a conchis: „M-a facut fericit sa ma aflu si eu printre fotbalistii astia buni”. Nu-i vorba, a cantat si la Dinamo sau Steaua. La „militari” a fost chemat de catre MM (Mihai Stoica), iar acum, dupa ce acesta s-a transferat la Unirea Urziceni, in Ialomita, unde s-a nascut artistul, logic ca are o afinitate deosebita pentru echipa antrenata de catre Dan Petrescu.
Cumatru cu Adrian Copilu Minune
In varful piramidei muzicii de gen sunt cateva nume. Florin Salam de exemplu. Iar la intrebarea de ce-l cheama asa, primim dubla explicatie: „Asta e numele lui de scena. Il mai cheama si Florin Fermecatorul, dar numele lui e Salam. Salam il cheama pe tatal lui, Salam pe frate. La o adica, putea sa il cheme si Kaiser, care era problema ?” O problema, in schimb, sunt cei neaveniti in bransa. Dupa parerea lui, unii artisti promovati de postul „Taraf” sunt vedete de o zi, sau cateva minute, cat apar pe micul ecran. In rest – spune tot el – valoarea conteaza, ea te impune. „Se prea poate ca aspirantii intr-ale vedetismului manelistic sa plateasca pentru a-si auzi vocalizele pe post, dar cu asta raman. In schimb, lui Adrian Copilu Minune nu i se pot contesta veleitatile”, iar prietenia dintre Stefan de la Barbulesti si acesta a devenit cumetrie. „Am o fata de 6 ani si mi-a botezat-o. Deci, va dati seama ca respectul dintre noi este reciproc; suntem mai mult decat amici, suntem cumetri”.
„Nu trece nimeni peste mine”
Afirmatia de mai sus nu este un indemn la lupta, ci un lucru pe care il confirma contemporanii. Anume: „La muzica de ascultare, lautareasca, nu trece nimeni peste Stefan de la Barbulesti. Este considerat numarul unu”. In ceea ce priveste manelele, chestiunea poate fi relativa. „Fiecare cu fanii lui, dar la muzica lautareasca, iar repet, lumea stie ca sunt cel mai bun”. Iar cea mai tare melodie de suflet, lansata in 1996 este „As da zile de la mine”. Pentru conformitate, ne-a fredonat: „As da zile de la mine/Sa mai fiu o zi cu tine/ Te iubesc la disperare/Iar tu-mi faci zilele-amare”.
* * *
Care-i tendinta la ora actuala, in societatea romaneasca, in ceea ce priveste muzica ? Parerea interlocutorului nostru: „Tineretul vrea manele. Asta cred”.
Florin TANASESCU