Sfantul Petru (din Capitoliu) era deosebit de intelept. S-a scris despre acest Petru ca-i intrecea in intelepciune pe toti contemporanii sai. Fusese casatorit, avand trei copii. Apoi, parasindu-si familia, se calugari. Mai apoi, deveni preot, fiind hirotonit de episcopul Bostrei. Prin denunt a fost arestat si chinuit in chipul urmator: i s-a taiat limba ca sa nu mai propovaduiasca invatatura crestina, insa putea vorbi si mai bine; dupa aceea i s-au taiat picioarele si mana dreapta, apoi, i-au scos ochii; pe urma, l-au rastignit si, in final, l-au decapitat. Iar putinul trup ramas a fost ars si aruncat in apa adanca a unui rau, primind, la sfarsitul martiriului, cununa de mucenic.
Sfanta Mucenica Domnina a patimit impreuna cu fiicele sale Verina si Prosdoca, toate primind mucenicia prin inec.
Audact se tragea din Efes si detinea, sub domnia lui Maximin, o dregatorie inalta. Pe multi ii intrecea nu numai cu bogatia, ci si cu intelepciunea. Fiica lui Audact, Callistena, crestina si ea, era neasemuit de frumoasa. Imparatul a cerut-o in casatorie. Insa Audact a refuzat sa-si marite fata cu un idolatru, macar ca acesta era imparatul uriasului imperiu roman. Razbunandu-se, Maximin il deposedeaza pe Audact de toata averea si il trimite in exil, departe de Efes, unde va fi asasinat, prin taierea capului. Iar Callistena, ca sa nu fie gasita, se tunse, se imbraca barbateste si trai ascunsa in Nicomidia.
Tot in ziua aceasta sunt pomeniti si Sfintii Mucenici Faust, Gaiu, Eusebiu si Herimon. Tuspatru au fost ucenici ai Sfantului Dionisie si diaconi ai Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru ca ii vizitau pe crestinii intemnitati si se ingrijeau de inhumarea moastelor mucenicilor au fost ucisi prin decapitare.
Mihai Stere DERDENA