* Rapartizarea mandatelor
Dupa ce in numarul de ieri al ziarului v-am prezentat modul de organizare si desfasurare a primelor alegeri europarlamentare din Romania, astazi va informam asupra modalitatii de repartizare a mandatelor.
a) in prima etapa, Biroul Electoral Central calculeaza pragul electoral si coeficientul electoral national si stabileste, in ordinea descrescatoare a numarului de voturi valabil exprimate, lista partidelor politice, a organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice, aliantelor electorale si a candidatilor independenti carora li se pot repartiza mandate.
b) in etapa a doua se repartizeaza mandatele la nivelul circumscriptiei nationale prin metoda d’Hondt.
Metoda d’Hondt de repartizare a mandatelor consta in impartirea voturilor valabil exprimate pentru fiecare lista si candidat independent la 1, 2, 3, 4 … pana la numarul total de mandate de repartizat, si ierarhizarea acestor rezultate in ordine descrescatoare. Numarul de mandate repartizate fiecarei liste in parte corespunde cu numarul total de rezultate aferente fiecarei liste cuprinse in sirul ordonat, pana la repartizarea tuturor mandatelor.
Atribuirea mandatelor se face de catre Biroul Electoral Central, in ordinea inscrierii candidatilor pe lista. Daca nu sunt candidati suficienti in lista, mandatele se vor atribui urmatorului partid politic, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, alianta politica si alianta electorala care a depasit pragul electoral.
c) candidatului independent caruia i-ar reveni cel putin un mandat i se repartizeaza un singur mandat, indiferent de cate mandate au rezultat din calcul. In acest caz, repartizarea celorlalte mandate se face in continuare, pentru liste sau candidati independenti, cu respectarea conditiilor prezentate mai sus.
d) in conditiile in care la ierarhizarea rezultatelor de la metoda d’Hondt, doua sau mai multe rezultate sunt egale, ierarhizarea se va face dupa numarul de voturi valabil exprimate.Daca si in aceste conditii exista egalitate, ordinea de ierarhizare va fi stabilita de ordinea inscrierii pe buletinele de vot.
Procesul-verbal se semneaza de catre presedinte sau de loctiitorul acestuia si de ceilalti membri ai Biroului Electoral Central, in prezenta carora a fost intocmit. Lipsa semnaturii unor membri ai birourilor nu afecteaza valabilitatea procesului-verbal si a alegerilor. Presedintele mentioneaza motivele care au impiedicat semnarea. Biroul Electoral Central inmaneaza candidatilor alesi un certificat constatator al alegerii.
* Vacantarea mandatelor
membrilor din Romania

Vacantarea mandatelor membrilor din Romania in Parlamentul European, survenita ca urmare a unei intelegeri prealabile privind demisia sau renuntarea la aceasta functie, este considerata nula. Intelegerea prealabila privind renuntarea la functia de membru din Romania in Parlamentul European nu poate constitui motiv de vacanta a functiei.
In caz de vacanta a mandatelor membrilor din Romania in Parlamentul European, survenita ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilitatii cu calitatea de parlamentar european sau a decesului, mandatele pentru locurile vacante sunt atribuite urmatorilor pe listele de candidati, in ordinea in care au fost inscrisi pe aceste liste.
In caz de vacanta a mandatului unui membru apartinand unui partid politic, unei organizatii a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, unei aliante politice sau aliante electorale, care nu mai are candidati pe lista, precum si in cazul unui candidat ales pe lista unui partid politic care a fost radiat sau in caz de vacanta a mandatului unui membru din Romania in Parlamentul European, candidat independent, mandatul pentru locul devenit vacant este atribuit urmatorului inscris pe lista de candidati a partidului politic, a organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sau a aliantei care a obtinut cel mai mare numar de voturi.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDupa vreo trei ani,
Articolul următorEUROPAREREA MEA