Proiectul „Busteni, o statiune renascuta” a avut parte de o noua dezbatere la Primaria Busteni, de data aceasta in prezenta conducerii Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia.
Scopul principal al vizitei facute, in premiera, de conducerea ADR Sud Muntenia la Busteni a fost acela de a analiza cat de bine sunt intocmite studiile de fezabilitate aferente proiectului amintit, astfel incat acesta sa fie declarat eligibil de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). „V-am invitat sa ne invatati cum sa obtinem finantare pentru proiectele pe care le avem. Sa ne faceti o instruire la noi acasa”, i-a spus primarul Emanoil Savin directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Musat. Invitatul a raspuns ca, oriunde, in cele sapte judete care compun regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, este „si la el acasa” si, inainte de orice recomandare, i-a sfatuit pe oaspeti sa „realizeze cat mai repede un master plan (o strategie de dezvoltare – n.n.) al statiunii, intrucat toate proiectele de dezvoltare a localitatii vor rezulta, automat, de la acesta”.
„Le putem face si pe banii nostri”
Ceea ce da batai de cap atat administratiei locale, cat si firmei care asigura consultanta pentru proiectul „Busteni, o statiune renascuta” – „Romair Consulting” – sunt desele fluctuatii care apar in legislatia acordarii fondurilor structurale. Astfel, un obiectiv care este eligibil pentru finantare, conform unor norme de aplicare, poate deveni neeligibil sau cu mai putine sanse de a fi declarat eligibil, in urma modificarii criteriilor de incadrare intr-o axa prioritara sau alta.
Primarul Emanoil Savin a aratat ca ia in calcul ipoteza ca unul sau mai multe dintre cele 15 obiective ale proiectului „Busteni, o statiune renascuta” sa nu primeasca finantare, el spunand ca, intr-o atare eventualitate, administratia locala ar putea trece la realizarea lor pe cont propriu. Pentru a preintampina un astfel de scenariu, conducerea ADR Sud Muntenia si-a exprimat disponibilitatea de a verifica impreuna cu reprezentantii Primariei si cu cei ai firmei „Romair Consulting” studiile de fezabilitate ale proiectului, astfel incat sa se asigure ca ele sunt complete si corect realizate, inainte de a fi depuse la MDLPL.
Drumuri lungi si drumuri scurte
Profitand de prezenta specialistilor de la ADR Sud Muntenia, primarul a adus in discutie si asfaltarea drumului de pe Valea Cerbului, drum lung de aproximativ 5 km, care face legatura dintre oras si cabana Gura Diham, pentru a carui modernizare administratia locala doreste sa obtina cofinantare. Din cate se pare, ca preambul al solicitarii de finantare, drumul – in prezent avand statut de drum comunal (!) – va trebui trecut in patrimoniul Consiliului Judetean Prahova, devenind drum judetean.
Traversat de zeci de mii de turisti in timpul verii, acest drum, ar trebui sa faciliteze si sa premearga dezvoltarea celui de-al doilea domeniu schiabil al orasului – Valea Cerbului – pentru a carui extindere reprezentantii Primariei Busteni iau in calcul o suprafata de 159 de hectare.
Desi a trecut in revista cateva dintre investitiile care au fost duse la bun sfarsit de cand este primar, Savin a recunoscut ca nu e prea multumit de ceea ce s-a realizat pana acum, si ca orasul Busteni mai are mult de progresat pentru a-si merita laurii de „statiune de interes national” – asa cum este catalogat alaturi de alte patru orase din Prahova. De asemenea, primarul a tinut sa marturiseasca si o dorinta care, deocamdata, pare utopica: aceea ca statiunea Busteni sa devina „o tinta turistica internationala”.
Ionut STANESCU