Bruxelles, orasul unde isi au sediul 5… parlamente

Intre cei 162 de pasageri ai aeronavei Boeing 737 (care a decolat lunea trecuta de pe Aeroportul Baneasa, cu destinatia Bruxelles) s-au aflat si 23 de olimpici de la Colegiul National „Mihai Viteazul”, insotiti de 7 dascali (in foto) si de semnatarul acestor randuri. Dupa doua ore si jumatate de zbor (timp in care au fost survolate orasele Arad-Budapesta-Viena-Munchen) aeronava companiei Blue Air a aterizat pe Aeroportul Charleroi Sud Bruxelles. Cei 40 km, pana in capitala Belgiei au fost parcursi cu autocarul, dupa care grupul condus de prof. Daniela Lambru- director adjunct al colegiului – a fost cazat la Hotelul „La Maison du Dragon”, din inima Bruxelles-ului. Ziua urmatoare a inceput cu un tur al centrului orasului.Ghidul a facut, mai intai, un mic istoric al Bruxelles-ului care, pana in secolul al XIX-lea, se rezuma doar la partea inconjurata de vechiul zid ce, candva, delimita cetatea medievala. Azi, orasul este divizat in 19 departamente, cel mai mare fiind Centre Ville (vechea cetate medievala). Paradoxal la Bruxelles, in raport cu celelalte capitale europene, suburbiile sunt mai scumpe decat centrul. De aceea vom intalni case vechi, unele dintre ele chiar monumente de arta, dar care sunt lasate in paragina de proprietari, pentru a fi cumparate de companiile interesate, care le transforma, de regula, in birouri. Astfel, foarte multe case din inima orasului au pastrat doar fatada ce ascunde o cladire cu totul noua. Din punct de vedere al compenentei etnice, dat fiind faptul ca Belgia este divizata in trei comunitati (flamanda, valona si germana), Bruxelles-ul este un oras aparte, fiind locuit atat de comunitatea flamanda, cat si de cea valona, care devine predominanta. Un alt lucru frapant pentru un strain este ca in Bruxelles coexista 5 parlamente: flamand, valon, germanic, cel al Belgiei si Parlamentul European.
Revenind la vizita prin centrul orasului, elevilor (care erau de varste diferite, de la clasa a VII-a la anul I de facultate) le-au fost prezentate o serie de obiective turistice: Rue Neuve (una dintre principalele strazi comerciale), Statuia Eroilor Nationali (ridicata in cinstea celor care au pus bazele statului unitar belgian, comemorand revolutia de la 1830), Muzeul benzilor desenate (care, din anii ’30, adaposteste personaje cunoscute din acest domeniu), Catedrala Saint Michel et Gudule (cea mai mare din Bruxelles, datand din secolul al XIV-lea), Galeriile Regale Saint Hubert (datand din secolul al XIX-lea si incluzand magazine si apartamente de lux), Manneken Pis (o statuie din brox, simbolul independentei spiritului bruxelles) si Grande Place (o constructie-simbol, marturie a 10 secole de suferinta a unui oras si a locuitorilor sai).
La fel de incantati, daca nu chiar si mai si, aveau sa fie olimpicii nostri de vizitarea Parlamentului European, scopul central al excursiei, de altfel. Amabila noastra gazda, prof. Mariana Cosac, le-a vorbit acestora despre activitatea, rolul si competentele singurei institutii a UE aleasa prin vot direct. Reamintim ca cei 785 de deputati europeni (dintre care 35 sunt romani) ii reprezinta pe toti cei peste 500 milioane de cetateni din cele 27 de state membre ale UE. Programul celei de-a II-a zi s-a incheiat cu o vizita la Bruges, un oras incantator, situat la 100 km de Bruxelles si vestit pentru ciocolata si goblenurile produse aici, adevarate opere de arta. Pe durata celor trei zile, cat a durat excursia, am fost insotiti de Roxana Turtoi, distinsa asistenta a europarlamentarului Horia Toma, cel care a fost, de altfel, si initiatorul deplasarii in Belgia a olimpicilor ploiesteni. „Numai in anul 2006-2007, elevii Colegiului National «Mihai Viteazul» au obtinut, pe langa medaliile la concursurile internationale de informatica, chimie si biologie, 20 de premii si mentiuni la olimpiadele nationale si peste 800 de premii si mentiuni la cele judetene. Asa ca, excursia a fost ca o recompensa pentru stradaniile acestor elevi superdotati – caci ei sunt viitorul nostru – si ale profesorilor lor. Apoi, nu va ascund ca, am facut o astfel de optiune nu doar pentru ca e cel mai bun liceu din judet, ci si din punct de vedere sentimental, ca fost profesor si director al liceului, cartea mea de munca ramanand aici”, ne-a declarat deputatul PNL Horia Toma. Cat priveste costul excursiei, el a fost suportat din fondurile alocate eurodeputatilor de catre Parlamentul European si destinate vizitarii institutiilor UE de catre politicieni, oameni de afaceri, din invatamant, mass-media etc. Intrebati, la aterizarea pe Baneasa, cum li s-a parut excursia, majoritatea olimpicilor au raspuns: „Super, dar si trist, in acelasi timp. Pentru ca decalajul dintre Vest si Est este, inca, destul de mare”.
Dumitru CONSTANTIN