Elevii sunt suprasolicitati. Concluzia apartine chiar reprezentantilor Ministerului Educatiei, care sunt de parere ca trei sferturi din materia scolara ar trebui eliminata, iar copiii nu ar trebui sa petreaca mai mult de cinci ore la cursuri. Reprezentantii Ministerului Educatiei au pregatit un set de masuri dupa ce multi elevi, parinti si profesori s-au plans ca materia e prea stufoasa si, de multe ori, inutila.
Anul acesta programele de studiu s-au reorganizat doar pentru religie, italiana si maghiara. Elevii spun ca multe materii sunt inutile, altele prea incarcate si ca, dupa sapte ore de scoala nu le mai arde de nimic.
Autoritatile sustin ca de la anul lucrurile se vor schimba, atat in privinta materiei, cat si a programului de studiu.
Elevii nu contesta utilitatea materiilor opuse domeniului general de studiu, dar sustin ca este meritul profesorului cand le plac fizica, matematica ori chimia, atunci cand ei se specializeaza in arte plastice.
Ministerul Educatiei a cerut ca, pana in decembrie, in fiecare judet sa se formeze o comisie de profesori care sa decida cum se va reduce materia in fiecare an de studiu. In plus, doua ore pe zi vor fi alocate unor materii optionale care sa nu-i solicite prea mult pe elevi, cum ar fi muzica, desen sau dirigentie. O alta masura gandita de Ministerul Educatiei este introducerea religiei la ultima proba a bacalaureatului.