15 brezeni vor ateriza in Italia

Dupa ce, mai in toamna, mai multi delegati din orase si comune italiene au fost oaspeti ai orasului Breaza si chiar ai judetului, la mijlocul acestei saptamani, 15 brezeni le vor intoarce vizita, aterizand pe pamant italian, destinatia finala fiind localitatea Poggio Mirteto, infratita, de altfel, cu Breaza. Cum despre aceasta vizita s-au auzit vorbe ca primarul ar pleca doar „cu gasca lui”, l-am intrebat de la bun inceput pe George Maracineanu cine si cu ce scop se deplaseaza in Italia. Si, fara a ocoli raspunsul ne-a spus direct: „Daca exista cineva care considera ca un penelist – este vorba despre consilierul local Serban Opris, vorbitor de limba italiana – este din gasca mea, sau ca si ceilalti delegati, desemnati de o comisie independenta, care au roluri bine determinate in echipa, sunt din gasca mea, atunci eu nu ma impotrivesc. Dar deplasarea noastra in Italia, in perioada 25-29 octombrie a.c., nu are iz de plimbare, ci face parte dintr-un program aprobat de Comisia Europeana,care presupune realizarea de proiecte comune de dezvoltare, avand la baza infratirea dintre Breaza si Poggio Mirteto. Iar daca mai este necesar un amanunt, precizez ca transportul la si de la Poggio Mirteto se plateste, individual, de catre fiecare delegat, iar cazarea se va face la familii de localnici, pentru a salva banii acordati pentru proiect”.
In completarea argumentelor primarului, Mihaela Scripca – manager de proiect si sefa Oficiului de Integrare Europeana al Primariei Breaza – ne-a precizat ca „toate persoanele care fac parte din delegatia brezeana ce se deplaseaza la Poggio Mirteto se incadreaza in cerintele invitatiei adresate de italieni si sunt valabile atat pentru romani, cat si pentru alte tari care vor fi prezente acolo, la seminarul care are ca tema valorificarea resurselor naturale si a arealului agroturistic”.
Am mai aflat, astfel, ca proiectul va continua cu un alt seminar ce va fi organizat la Breaza, in perioada 7-10 martie 2008, la care, de asemenea, vor fi prezenti delegati din Asociatia oraselor infratite, reprezentand mai multe tari.
In ceea ce ii priveste pe brezeni, acestia nu vor avea o misiune tocmai usoara. Astfel, reprezentanti ai unei firme de agroturism, ai unei pensiuni agroturistice, ai unei clinici locale de tratamente naturiste vor trebui sa prezinte aspecte legate de tema „Turismul si antiteza dintre cresterea animalelor si agrement”. De asemenea, in cadrul unei seri cu specific romanesc se vor dezbate aspecte ale traditiilor zonei Breaza – port popular, produse culinare, etnografie, folclor. Si-acolo, pe meleaguri italiene, brezenii le vor arata gazdelor,si celorlalti invitati, ce inseamna cusaturile de Breaza, costumele si cantecul popular romanesc, iar sarmalele traditionale le vor “spune” participantilor ce gusturi rafinate avem. Iar peste toate, auzul celor prezenti va fi imbiat de melodii interpretate de formatia de muzicute „Ritmic de Breaza” – condusa de Nelu Stefan, care a fost invitata special de organizatorii italieni si va sustine concerte, in fiecare seara, in localitati diferite. De altfel, misiunea culturala brezeana va fi condusa de catre Alexandru Cazan, directorul Casei de Cultura, care a si facut scenariul pentru toti cei care se vor produce in fata italienilor si a oaspetilor lor, astfel incat reusita si impresiile sa fie dintre cele mai bune.
Leon CHIRILA