400 de cereri de revendicare a fostelor averi pentru tot atatea case demolate
In editia de ieri a ziarului nostru va informam despre faptul ca, in Ploiesti, efectele aplicarii Legii 10/2001 se vad deja. Intrata in posesia fostilor proprietari, cladirea in care a functionat Grupul Scolar de Transporturi Auto are, acum, portile inchise pentru desfasurarea actului de invatamant. La nivel de municipiu, insa, cazul nu este singular. In baza aceleiasi legi amintite mai sus, a mai fost restituit si imobilul in care functiona fosta Gradinita CFR, acum activitatea acesteia desfasurandu-se la parterul blocurilor ANL din zona Democratiei. Totodata, dupa cum ne-au confirmat reprezentantii Primariei Ploiesti, si pe un corp al gradinitei aflate in spatele com-plexului comercial Omnia au devenit stapani fostii proprietari, acum, activitatea institutiei fiind restransa in acelasi sediu. Deocam-data, in alte doua cazuri – Gradini-tele 28 si 52 – portile n-au fost inchise pentru prichindei, pentru mentinerea activitatilor municipali-tatea platind, in schimb, actualilor proprietari ai imobilelor, chirie.
***
Exemplificarile de mai sus constituie, insa, numai o parte dintre cazurile in care Comisia locala pentru analizarea si solutio-narea notificarilor formulate in baza legii mai sus amintite, a dispus, prin dispozitie, restituirea imobilelor in natura. Concret, la nivel de Ploiesti, din totalul de 2.888 de cereri, conform unei recente centralizari, 402 notificari au fost solutionate prin restituirea in natura. In cele mai multe dintre cazuri, insa – 1.066 – s-a dispus restituirea in echivalent (titluri la Fondul Proprietatea). In ceea ce priveste restul solicitarilor, Amedeo Tabarca, seful Biroului Legislatie speciala din cadrul Primariei Ploiesti ne-a declarat ca, din totalul de 730 de notificari nesolutionate, pana in prezent, se estimeaza ca vor fi finalizate – prin restituirea in natura (partiala sau totala) a imobilelor revendicate – 75 de notificari, iar in cazul a 471 de cereri se va opta pentru acordarea de despagubiri prin Fondul Proprietatea.
Considerandu-se a fi o reparatie pentru aceia care si-au vazut confiscate averile de catre comunisti, pentru cei care trebuie s-o si aplice, insa – reprezentantii autoritatilor locale care au primit, de altfel, si notificarile – aplicarea prevederilor acestei legi se lasa, de cele mai multe ori, cu o imensa bataie de cap. Mai ales in cazul notificarilor in care se solicita un imobil demolat acum 40-50 de ani. Cum e firesc, in aceste cazuri, solutia nu poate fi decat cea a acordarii de despa-gubiri, dar, pana cand se da acest verdict, marea problema o consti-tuite documentele de identificare a cladirii. Si ca si cum acest lucru n-ar fi fost suficient, recent, Autori-tatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a transmis autorita-tilor locale din tara o adresa prin care se solicita expres ca, in cazul cladirilor demolate, in momentul in care se emite decizia pentru acordarea de despagubiri, docu-mentele care o insotesc sa contina cat mai multe date tehnice ale cladirii (cate camere a avut, mate-rialul din care a fost construita, daca a avut utilitati etc.) astfel incat, si cei de la Bucuresti, in momentul cand se vor decide asupra despa-gubirii, sa stie ce valoare sa stabileasca. Cert este ca, dintre cele 471 de notificari pentru care se va lua decizia de acordare de despagubiri, 400 dintre ele fac referire la tot atatea cladiri care au fost demolate pe vremuri, de comunisti. Cele mai multe sunt din zona centrala, zona de sud, Bariera Bucuresti, strada Democratiei, Malu Rosu, de fapt, zone in care s-au sters urmele mahalalelor pentru a face loc imaginii urbane a Ploiestiului, implicit prin construirea blocurilor si a numeroase cladiri publice.
***
Care este, insa, situatia aplicarii Legii 10/2001 la nivel de judet? In scriptele Prefecturii Prahova, in baza Legii 10/2001 au fost inregis-trate in total 5.826 de notificari. In cazul a 1.435 de solicitari, in urma solutionarii s-a dispus restituirea prin echivalent, 774 – restituire in natura; 122 – restituirea in natura si compensarea cu bunuri si servicii, aproape 1.700 notificari fiind, inca, nesolutionate.
Asa cum scriam mai sus, in topul administratiilor bombardate de mostenitori si urmasii acestora care vor sa-si recupereze fostele averi, figureaza Ploiestiul, dar, lista-i lunga. Administratia din Sinaia a inregistrat 593 de cereri: Campina – 463 de cereri: Azuga – 92; Breaza 80 de notificari. Administratiile din mediul rural n-au fost asa de asaltate de mostenitori. La Maneciu, de pilda, au fost depuse numai 44 de notificari, iar la Valea Calugareasca – 51.
N.DUMITRESCU