• In Prahova, sunt aproape 250.000 de platitori
De aici inainte, persoanele fizice exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune (care este de 2,5 lei, lunar/familie) au obligatia de a reinnoi anual declaratia pe propria raspundere ca nu detin receptoare radio, conform unei recente modificari a HG nr. 997/2003. In vechea varianta a actului normativ nu exista o prevedere referitoare la valabilitatea declaratiei sau la procedura aplicata, in cazul in care persoanele exceptate isi cumparau, ulterior, receptoare radio.
In momentul de fata, din datele comunicate de conducerea Electrica Ploiesti (unitatea competenta sa incaseze o astfel de taxa), achita cei 2,5 lei, lunar, aproximativ 250.000 de prahoveni. Alti circa 50.000 (din totalul celor 300.000 de consumatori casnici de energie electrica aflati in evidentele societatii) fie nu au depus o astfel de declaratie pe propria raspundere – din care sa rezulte ca nu mai detin receptoare radio, fie sunt scutiti de lege (ne referim, de pilda, la veteranii de razboi, la persoanele cu un anumit grad de handicap etc).
Declaratia amintita trebuie depusa pana cel mai tarziu la sfarsitul celei de-a 11-a luni de la momentul inregistrarii cererii anterioare. Cetatenii care nu respecta acest termen vor fi repusi, de drept, la plata taxei, incepand cu luna urmatoare celei in care expira exceptarea. Reamintim ca HG nr. 97/2003 stabileste obligatia persoanelor fizice si juridice, cu domiciliul (sediul) in Romania, de a achita o taxa lunara pentru acest serviciu. Conform datelor statistice, numarul gospodariilor care detin receptoare radio a crescut de la 77 la suta (in 2004), la 83 la suta (in 2007).
Cu toate acestea, numarul romanilor care au depus declaratii pentru a fi scutiti de la plata taxei respective a crescut de la 1,015 milioane – in 2004, la 1,23 de milioane – in 2006. De precizat si ca persoanele ale caror declaratii se dovedesc a fi fost nereale risca amenzi usturatoare.
D. CONSTANTIN