Asociatiile profesionale ale magistratilor au semnat un apel prin care cer judecatorilor sa refuze sa intre in cursa pentru un post in Comisia speciala pentru investigarea presupuselor infractiuni comise de ministri in timpul mandatului.
„Apelul pentru Indepen- denta Judecatorilor” atrage atentia ca ordonanta, care stabileste componenta si activitatea Comisiei, este neconstitutionala. Judecatorii nu au voie sa faca parte dintr-o comisie ce apartine unei alte autoritati constitutionale decat cea judecatoreasca.
„Asociatiile profesionale ale magistratilor, semnatare ale acestui apel, cheama judecatorii si instantele, ca singuri reprezentanti ai puterii judecatoresti, sa refuze hotarat solicitarea de a face parte din comisia speciala constituita la nivelul Administratiei Prezidentiale pentru investigarea presupuselor infractiuni comise de ministri in legatura cu fapte savarsite in exercitiul functiei acestora” se arata in apelul magistratilor.
Potrivit apelului, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 95/2007 ar afecta independenta organelor de judecata.
“In fapt, judecatorii devin simple instrumente politice intr-o lupta straina scopului si interesului puterii judecatoresti. Daca legile pot fi impuse, iar judecatorii au obligatia sa le respecte, constiinta lor nu poate fi denaturata si nici fortata sa raspunda unor interese conjuncturale ale clasei politice”, se arata in apel.